Na hlavný obsah

Utečenecký tábor na ostrove Lesbos zničil požiar

V preplnenom utečeneckom tábore Moria ich v stredu nadránom vypuklo niekoľko.

Utečenecký tábor na ostrove Lesbos zničil požiar
Oheň zachvátil utečenecký tábor Moria na ostrove Lesbos v stredu nadránom. Foto: Panagiotis Balaskas/AP/SITA

Príčina požiarov v utečeneckom tábore Moria na gréckom ostrove Lesbos zatiaľ nie je známa. Niektorí obyvatelia tábora hovorili o podpaľačstve ostrovanov, iné správy naopak uviedli, že migranti sami zakladali požiare a následne bránili hasičom v hasení. Žiadna verzia zatiaľ nie je potvrdená.

Zástupca guvernéra Lesbosu Aris Hatzikomninos sa pre miestne rádio opakovane vyjadril, že tábor bol „úplne zničený“. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis zvolal kvôli požiaru na stredu (9.9.) mimoriadne rokovanie vlády, informuje BBC. Obete z miesta požiaru zatiaľ nehlásili.

EÚ ponúkla pomoc

Pomoc v náročnej situácii Grécku ponúkla Európska únia. „Bezpečie a ubytovanie pre všetkých ľudí z Morie sú prioritou,“ vyjadrila sa na sociálnej sieti eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johansson.

Zároveň informovala, že komunikuje s gréckymi úradmi a súhlasila s pokrytím nákladov na prevoz a ubytovanie 400 detí a mladistvých bez sprievodu z tábora na grécku pevninu.

Nórska vláda oznámila, že Nórsko prijme 50 ľudí z tábora. Premiérka Erna Solbergová povedala, že jej krajina sa zameria najmä na rodiny s deťmi.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas členské štáty EÚ vyzval, aby Grécko podporili tým, že prijmú migrantov.

Väčšinu migrantov evakuovali

Podľa gréckej verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej stanice ERT úrady evakuovali z tábora väčšinu ľudí, keďže bol takmer celý v plameňoch. Polícia uzavrela okolité cesty, aby zabránila úteku migrantov do okolitých miest.

Oheň rozdúchaval silný vietor dosahujúci rýchlosť až 60 kilometrov za hodinu. Podľa pracovníkov humanitárnych organizácií a dobrovoľníkov nachádzajúcich sa na mieste požiaru plamene a dym znemožnili použiť k evakuácii niektoré únikové cesty.

Karanténa pre koronavírus

Tábor Moria je prechodným domovom pre viac ako 12 000 ľudí, čo štvornásobne prevyšuje jeho kapacitu. Stredisko je častým terčom kritiky ľudskoprávnych organizácii, ktoré varujú, že pre zlé podmienky v zariadení nemožno dodržiavať bezpečné odstupy a základné hygienické opatrenia.

Zariadenie sa minulý týždeň dostalo do karantény po tom, ako sa potvrdila nákaza novým koronavírusom u 40-ročného žiadateľa o azyl.

V utorok (8.9.) úrady v tábore evidovali 35 prípadov ochorenia COVID-19, čím sa počet infikovaných od pondelka (7.9.) zdvojnásobil. V pondelok grécka vláda uviedla, že uvalila karanténu na ďalšie tri zariadenia pre migrantov v oblasti Atén.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet