Na hlavný obsah

V časti Grécka vyčíňal nezvyčajný stredomorský hurikán

V priebehu dňa sa pravdepodobne presunie nad juhogrécky polostrov Peloponéz.

V časti Grécka vyčíňal nezvyčajný stredomorský hurikán
Búrka podobná hurikánu vyčíňa v prístave Argostoli na gréckom ostrove Kefalonia v Iónskom mori. Foto: Nikiforos Stamenis/AP/TASR

Poškodené domy, spadnuté stromy výpadky prúdu aj problémy v leteckej doprave spôsobila na gréckych ostrovoch v Iónskom mori aj v časti západného pevninského Grécka búrka podobná hurikánu. Na ostrovy udrela v piatok (18.9.) ráno.

Búrku sprevádza vietor s rýchlosťou viac ako 100 kilometrov za hodinu, uviedol grécky úrad civilnej ochrany. Vyzval pritom ľudí v ohrozených oblastiach, aby zbytočne necestovali a nezdržiavali sa v suterénnych priestoroch.

Tento typ búrky meteorológovia označujú ako medikán. Pojem je vytvorený zo slov mediteránny (stredomorský) a hurikán. Je to hlboká stredomorská tlaková níž pripomínajúca hurikán. Očakáva sa, že sa v priebehu dňa presunie nad juhogrécky polostrov Peloponéz.

Grécka vláda už vo štvrtok (18.9.) vyhlásila v ôsmich regiónoch na západe Grécka stav pohotovosti kvôli blížiacemu sa medikánu. Búrka dostala meno Ianos a zatiaľ neboli na zasiahnutých územiach zaznamenané žiadne obete.

„Očakávame, že hurikán Ianos bude ovplyvňovať západ Grécka rovnako intenzívne ešte ďalších šesť až deväť hodín a potom zamieri na juh,“ uviedla v piatok (18.9.) dopoludnia prefektka Iónskych ostrovov Rodi Kratsová-Tsagaropuluová. „Všade tam padajú stromy,“ upozornila.

V súvislosti s búrkou museli presmerovať minimálne dve lietadlá spoločnosti Ryanair, ktoré nemohli pristáť na ostrove Kefalonia v Iónskom mori. Namiesto toho pristáli na letisku v Aténach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet