Na hlavný obsah

Vláda schválila Remišovej návrh, preverí zmluvy s Bonulom

Analýza potrvá niekoľko mesiacov.

Vláda schválila Remišovej návrh, preverí zmluvy s Bonulom
Na snímke Sam Bankman-Fried.

Vláda preverí všetky zmluvy s firmami, ktoré poskytujú štátu služby v bezpečnostnej oblasti. Sú medzi nimi aj štátne zákazky bezpečnostných služieb Bonul a VEL Security. Rozhodla o tom na podnet vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí), ktorá žiadala o preverenie všetkých zmlúv so špecifickou podmienkou uzatvorených od roku 2016.

Úrad pre verejné obstarávanie viackrát konštatoval, že požiadavkou na konkrétny typ bezpečnostného certifikátu sa obchádzala transparentnosť súťaží. Takto uzavreté zmluvy v hodnote desiatok miliónov eur sa stali biznis modelom bezpečnostných služieb Bonul a VEL Security.

Ešte na začiatku septembra prišli obe firmy o bezpečnostné previerky, na definitívne rozhodnutie Národného bezpečnostného úradu sa stále čaká. „Vláda však musí byť na právoplatné rozhodnutie pripravená, a preto je dôležité, aby sme mali o všetkých týchto zmluvách prehľad a boli pripravení na ich zrušenie. Treba skúmať, ako prebiehali súťaže a plnenia so štátom za vlád Smeru, preto som rada, že sme dnes urobili ďalší krok k dôslednej analýze a riešeniam tohto problému,“ vyhlásila Remišová.

Vláda chce zanalyzovať všetky zmluvy ministerstiev alebo ústredných orgánov štátnej správy s bezpečnostnými firmami. Remišová odhaduje, že výsledky by mali byť k dispozícii zhruba do troch mesiacov. „Na základe analýzy následne podnikneme kroky, ktoré by viedli k ukončeniu niektorých zmlúv, alebo ak je treba, tak aj k iným dôsledkom a vyvodeniu zodpovednosti,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko