Na hlavný obsah

Zem má svoj deadline. Hodiny v New Yorku ukazujú čas zlomu

Ľudstvo má menej než osem rokov na zmenu.

Viac než dvadsať rokov boli ikonické hodiny Metronóm na námestí Union Square v New Yorku jedným z najvýznamnejších verejných umeleckých projektov v najväčšom americkom meste. Počas aktuálneho týždňa sa preprogramovali na tzv. klimatické hodiny. Už neukazujú aktuálny čas, ale ten, ktorý ľudstvu ostáva na zvrátenie účinkov globálneho otepľovania.

Podľa aktuálnych výpočtov ostáva len niečo vyše siedmich rokov a 100 dní, kým sa planéta Zem dostane do kritického bodu. Klíma sa oteplí v priemere o 1,5 stupňa a nastane „bod zlomu“, ktorému ľudstvo môže predísť znížením emisií do daného termínu, ktorý signalizuje vynovený Metronóm.

Pod ekologicky citlivú misiu sa podpísali dvaja americkí umelci Gan Golan a Andrew Boyd. Podobné hodiny už v minulosti nainštalovali v Berlíne či Paríži. „Svet s nami, doslova, počíta. Toto je náš spôsob, ako zakričať dôležité číslo zvrchu,“ vyjadril sa Golan podľa New York Times. „Toto je pravdepodobne najdôležitejšie číslo na svete,“ doplnil ho aktivista Boyd. Klimatické hodiny budú na Union Square do 27. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet