Na hlavný obsah

K červeným krajinám pribudne Česko, rúška na školách sú naďalej povinné

Pandemická komisia navrhuje rozšíriť zoznam menej rizikových krajín.

K červeným krajinám pribudne Česko, rúška na školách sú naďalej povinné
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO). Foto: TASR/ Pavel Neubauer

Pandemická komisia navrhne Ústrednému krízovému štábu, aby uzavrel hranice s Ukrajinou. Komisia považuje Českú republiku za rizikovú krajinu, Rakúsko a Maďarsko radí do zoznamu krajín s nepriaznivou prognózou. Komisia tiež navrhuje do zoznamu menej rizikových krajín zaradiť Švédsko, Bulharsko a Kanadu. V piatok (11. 9.) o tom po rokovaní Pandemickej komisie vlády SR informoval minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO).

Komisia predlžuje povinnosť nosiť rúška na stredných školách a na druhom stupni základných škôl do konca septembra 2020. Pandemická komisia ďalej odporúča nosenie rúšok aj na prvom stupni základných škôl. Od stredy 16. septembra budú zakázané hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach, výnimkou sú svadby a kary. Sprísnia sa aj podmienky pre športové kempy.

Pozrite si reportáž RTVS:

Od 1. októbra sa sprísnia podmienky organizácie hromadných podujatí. V tzv. zelených okresoch v rámci „covid semaforu“ budú povolené exteriérové hromadné podujatia, budú najviac pre 200 ľudí a v interiéri pre 100 osôb. Oranžové a červené okresy vrátane hlavného mesta Bratislava budú môcť usporiadať exteriérové hromadné podujatia pre maximálne 100 osôb a interiérové pre 50 osôb. Účasť na svadbách sa má obmedziť na 30 ľudí.

Na zozname červených zón sú celý okres Bratislava a okresy Nitra, Michalovce, Tvrdošín a Stará Ľubovňa. Do zoznamu oranžových okresov sa radia Malacky, Pezinok, Senec, Nové Zámky, Šaľa, Trenčín, Púchov, Považská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Sabinov, Prešov a Vranov nad Topľou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko