Na hlavný obsah

Agropotravinári vstupujú do štrajkovej pohotovosti, premiér a minister Mičovský reagujú

Poslednou kvapkou bol pre nich plán obnovy, ktorý zverejnilo ministerstvo financií.

Agropotravinári vstupujú do štrajkovej pohotovosti, premiér a minister Mičovský reagujú
Na snímke protiprotest Iniciatívy poľnohospodárov. Foto: TASR

Valné zhromaždenie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) v utorok (6. 10.) v Nitre rozhodlo o vstupe do štrajkovej pohotovosti. Zároveň splnomocnilo predstavenstvo komory v prípade neriešenia kritickej situácie v agrosektore presadzovať svoje ústavné práva formou štrajku.

„Členovia SPPK, teda slovenskí chovatelia zvierat – hovädzieho dobytka, oviec, kôz, ošípaných, hydiny a pod., pestovatelia, zeleninári, ovocinári, vinohradníci vstupujú do štrajkovej pohotovosti. Pripája sa k nim aj široké spektrum potravinárov, ktorí rovnako mimoriadne kriticky vnímajú situáciu v našom rezorte – slovenskí pekári, mliekari, mlynári, výrobcovia cukru, výrobcovia sladu a piva, liehovarníci a zástupcovia ďalších potravinárskych spracovateľských odvetví,“ informovala v stredu hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

SPPK začne mobilizovať poľnohospodárov a potravinárov na vidieku. V prípade ďalšieho neriešenia kritickej situácie v poľnohospodársko-potravinárskom odvetví rozhodne o spôsobe presadzovania požiadaviek aj prostredníctvom ústavného práva – práva na štrajk.

Chcú jasnú odpoveď

„Poslednou kvapkou je Plán obnovy EÚ, v ktorom nie je ani len zmienka o poľnohospodárstve a potravinárstve. Potrebujeme jasnú odpoveď, či nás táto krajina vôbec potrebuje a či budeme naďalej označovaní len za vinníkov a iba ľudí, ktorí ničia tuto krajinu a poberajú len dotácie. Nie sme proti nikomu, ale chceme bojovať za to, aby naša krajina bola krajšia, trvalo udržateľná a aby spoločne malí, rodinní a veľkí poľnohospodári v spolupráci s potravinármi nakŕmili tento národ,“ uviedol predseda SPPK Emil Macho.

Pozrite si reportáž RTVS:

Poľnohospodári a potravinári združení v SPPK sú znepokojení z vývoja situácie v agropotravinárskom sektore. Listom sa preto 28. septembra obrátili na premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby nepriaznivý stav urýchlene riešil. Súčasné vedenie agrorezortu totiž podľa SPPK nevie priniesť relevantné a konkrétne riešenia. „Naopak, svojimi prezentovanými vyjadreniami o forme a spôsobe zmien poľnohospodársku a potravinársku verejnosť rozdeľuje a vnáša medzi ňu zbytočnú nervozitu,“ konštatoval koncom septembra Macho.

Vedeniu ministerstva pôdohospodárstva na čele s ministrom Jánom Mičovským (OĽANO) vyčítali neriešenie zásadných tém, ktoré sa dotýkajú celého slovenského agrokomplexu.

Premiér: Potrebujeme dva-tri dni

Matovič v reakcii uviedol, že problémy v pôdohospodárstve sa určite budú riešiť. „Potrebujem si vyčleniť dva – tri dni sústredeného času na to, aby sme aj s pánom Mičovským všetky problémy, ktoré sa medzičasom nakopili na tomto rezorte, uchopili a vedeli k tomu zaujať jednoznačné stanovisko. Ak bude mať ktokoľvek ‚z fachu‘ pocit, že sa problémy neriešia, tak určite sa riešiť budú. Zatiaľ plne dôverujem ministrovi pôdohospodárstva. Chcem sa ale informovať do hĺbky, najneskôr v priebehu budúceho týždňa,“ povedal predseda vlády.

Zdôraznil, že pôdohospodárstvo je veľmi dôležité odvetvie. „Zároveň mám pocit, že sú rôzne záujmové skupiny v pôdohospodárstve. Niektorí sú veľmi nespokojní a zároveň sú niektorí veľmi spokojní. A ja potrebujem vedieť, kde je pravda. Nezovšeobecňoval by som preto, že všetci v poľnohospodárstve sú veľmi nespokojní. Zrejme sa niekomu ‚stúpilo na otlak‘, toho to bolí, a preto prejavuje svoje výhrady. Niekto zas má pocit, že to ide správnym smerom. Chcem preto poznať pravdu pred tým, ako poviem svoj postoj,“ dodal Matovič.

Mičovský: Do finálneho plánu sa tieto záujmy dostanú

Mičovský tvrdí, že ozajstné dôvody na štrajkovú pohotovosť neexistujú. „S farmármi sa stretávam často, diskutujem s nimi a aj na základe poznania, ktoré z týchto diskusii vyplýva, som presvedčený, že skutočné dôvody na vyhlásenie štrajkovej pohotovosti neexistujú.

Fond obnovy bol preňho signálom, aby rezort naformuloval a včas odovzdal ministrovi financií Eduardovi Hegerovi (OĽANO) zásadné záujmy v pôdohospodárstve. „Stalo sa tak ešte 29. augusta tohto roku a v súčasnosti sa o tomto materiáli ešte stále intenzívne rokuje. Som presvedčený, že prioritné záujmy pôdohospodárstva sa dostanú aj do finálneho plánu obnovy, ktorý kreuje Ministerstvo financií SR,“ dodal Mičovský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika