Na hlavný obsah

Arménsko hlási ďalšie desiatky mŕtvych v boji o Náhorný Karabach

Až polovica obyvateľov regiónu opustila svoje domovy.

Arménsko hlási ďalšie desiatky mŕtvych v boji o Náhorný Karabach
Na snímke z videa zverejnenom arménskym ministerstvom obrany boje medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v kontaktnej línii v samozvanom regióne Náhorný Karabach. Foto: TASR/AP

Ministerstvo obrany Náhorného Karabachu ohlásilo ďalších 40 mŕtvych vojakov v pokračujúcich bojoch o túto oblasť ovládanú arménskymi separatistami. Podľa agentúry Interfax tak počet obetí na strane Arménska stúpol od začiatku bojov, teda od 27. septembra, na 280. Proti sebe v nich stojí azerbajdžanská armáda a jednotky etnických Arménov.

Svoje domovy opustila až polovica obyvateľov regiónu, teda 70 000 až 75 000 ľudí, pričom 90 % z nich tvoria ženy a deti. „Odišli buď do vnútrozemia Arcach (arménsky názov Náhorného Karabachu), alebo na iné bezpečné miesta mimo hranice tohto územia,“ povedal zdroj AFP.

Ide o najvážnejší konflikt medzi Azerbajdžanom a Arménskom za viac ako 25 rokov. Ruský prezident Vladimir Putin v stredu (7. 10.) povedal, že boje o túto oblasť musia skončiť. Potvrdil, že je v stálom kontakte s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanem. Telefonicky s ním hovoril aj azerbajdžanský prezident Ilham Alijev.

Medzinárodné spoločenstvo republiku Arcach neuznáva. Žije tam niečo vyše 140 000 ľudí a 99 % z nich sú etnickí Arméni. Arménsko a Azerbajdžan vedú o toto územie spor desiatky rokov. Prevažne arménske obyvateľstvo tejto oblasti sa odtrhlo od Azerbajdžanu na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia v krvavej vojne, ktorá si vyžiadala asi 30 000 mŕtvych a státisíce utečencov. V súčasnej dobe sa Náhorný Karabach a priľahlý Lačinský koridor nachádzajú pod vojenskou kontrolou Arménska. Azerbajdžan považuje územie za okupované.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet