Na hlavný obsah

Arménsky premiér vyzýva k dobrovoľnej účasti v bojoch o Karabach

Mierové riešenie konfliktu podľa neho teraz neexistuje.

Arménsky premiér vyzýva k dobrovoľnej účasti v bojoch o Karabach
Arménsky vojak počas bojov o Náhorný Karabach. Foto: SITA/AP

Arménsky premiér Nikol Pašinjan uviedol, že konflikt o Náhorný Karabach nemá v tejto fáze žiadne diplomatické riešenie. Kompromis, ktorý by jeho krajina prijala, vraj nie je prijateľný pre azerbajdžanskú stranu sporu, uviedol podľa agentúry TASS.

„Všetky tie nádeje a návrhy, že treba nájsť diplomatické riešenie, musíme v aktuálnej situácii považovať za ukončené. Vždy sme tvrdili, že sme pripravení riešiť tento problém na základe kompromisu. Ale to, čo je prijateľné pre arménsku stranu, je už neprijateľné pre Azerbajdžan,“ uviedol premiér Pašinjan.

Občanov svojej krajiny vyzval, aby sa do konfliktu v Náhornom Karabachu, ktorý opäť vypukol pred tromi týždňami, zapojili ako dobrovoľníci. Arménsky ľud môže dosiahnuť prijateľné riešenie konfliktu v Karabachu „iba so zbraňou v ruke“, vyhlásil a dodal, že Azerbajdžan teraz nesúhlasí so žiadnym iným riešením okrem kapitulácie Karabachu.

Agentúra TASS informovala, že arménsky prezident Armen Sarkisjan odcestoval v stredu (21. 10.) na pracovnú návštevu do Bruselu. Má sa tam stretnúť s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, šéfom Európskej rady Charlom Michelom a vysokým predstaviteľom EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepom Borrellom, aby spolu diskutovali o situácii okolo neuznanej Náhornokarabašskej republiky.

Agentúra Interfax uviedla, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok (20. 10.) a v stredu (21. 10.) viedol v Moskve separátne konzultácie so šéfmi diplomacií Arménska a Azerbajdžanu; Zohrabom Mnacakanjanom a Ceyhunom Bayramovom.

„Počas konzultácií sa hovorilo o aktuálnych otázkach týkajúcich sa implementácie predtým dosiahnutých dohôd o prímerí v zóne konfliktu v Náhornom Karabachu a vytvorenia podmienok pre jeho udržateľné urovnanie,“ uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke ruského ministerstva.

Šéf arménskej diplomacie Zohrab Mnacakanjan sa 23. októbra vo Washingtone stretne s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom a bude s ním rokovať o situácii v Náhornom Karabachu.

Portál Politico napísal, že Pompeo bude mať separátne schôdzky nielen s Mnacakanjanom, ale aj s jeho azerbajdžanským rezortným kolegom Ceyhunom Bayramovom.

Nepriateľské akcie v zóne konfliktu v Náhornom Karabachu pokračujú od 27. septembra. Boje v oblasti pretrvávajú aj napriek tomu, že strany uzavreli už dve dohody o prímerí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet