Na hlavný obsah

Bezpečnostné zložky v Nigérii strieľali na protestujúcich proti policajnému násiliu

Na mieste zostalo niekoľko obetí.

Bezpečnostné zložky v Nigérii strieľali na protestujúcich proti policajnému násiliu
Protesty proti policajnej brutalite už trvajú takmer dva týždne. Foto: SITA/AP//Sunday Alamba

Nigérijské bezpečnostné zložky v utorok (20. 10.) strieľali na účastníkov protestov v metropole Lagos. Podľa ľudskoprávnej organizácie Amnesti International (AI) zabili niekoľko demonštrantov. Viaceré zdroje uvádzajú, že na mieste prišli o život dvaja ľudia. Svedkovia uviedli, že ozbrojení príslušníci bezpečnostných síl vystrelili na demonštrantov po tom, čo porušili 24-hodinový zákaz vychádzania.

V Nigérii už takmer dva týždne pretrvávajú protesty, ktoré sa začali ako pokojné stretnutia s požiadavkou na ukončenie policajného násilia. Práve pre narastajúcu silu týchto protestov nariadil v utorok guvernér štátu Lagos Babajide Sanwo-Olu 24-hodinový zákaz vychádzania s odôvodnením, že protesty „dosiahli monštruózne rozmery“.

K utorkovej streľbe došlo len niekoľko hodín po zavedení zákazu vychádzania.„Niekoľkých ľudí bezpečnostné zložky zabili pri colnici Lekki,“ uviedol hovorca AI Isa Sanusi v súvislosti s hlavnou lokalitou protestu v najväčšom meste Nigérie a dodal, že organizácia preveruje presné množstvo obetí streľby.

Svedkovia pre agentúru AFP povedali, že bezpečnostné sily vystrelili na skupinu približne 1 000 demonštrantov, pretože blokovali jednu z hlavných dopravných tepien mesta.

„Pokojne sme sedeli, keď v tom zhasli všetky svetlá a bilbordy a všetci začali kričať,“ uviedla jedna z účastníčok pokojnej demonštrácie. „Prišli k nám, no nevedeli sme, o koho ide. Strieľali po nás, ľudia bežali ako o život.“

Podľa britského denníka The Guardian sa ľudia snažili ošetrovať zranených a prosili príslušníkov ozbrojených jednotiek, aby dovolili zdravotníkom poskytnúť im zdravotnú starostlivosť. Sanitkám, ktoré smerovali na miesto streľby, armáda nepovolila vstup.

Problémom je špeciálna jednotka

Protesty prepukli začiatkom októbra po tom, čo bolo zverejnené video, na ktorom policajní príslušníci Špeciálneho útvaru proti lúpežiam (SARS) bijú muža. Tento útvar sa podľa ľudskoprávnych organizácii podieľal na mučení a usmrtení viacerých Nigérijčanov.

Vláda v snahe upokojiť situáciu v krajine minulý týždeň oznámila rozpustenie jednotky SARS a prisľúbila balík reforiem. Mnohí demonštranti sú ale skeptickí k sľubom vlády. Tá totiž neuviedla žiadny dátum, ku ktorému by chcela reformy uskutočniť.

„Za protesty sa skrývajú kriminálnici a lotri v záujme rozpútania chaosu,“ vyhlásil už skôr guvernér Sanwo-Olu. V utorok v noci na sociálnej sieti zverejnil fotografie zo svojej návštevy nemocnice, kde mal navštíviť obete „nešťastného incidentu“. Informoval o 25 zranených osobách, obete na životoch odmietol.

V aktuálnej situácii by podľa neho mali na uliciach zostať len povolaní pracovníci.

Napätie v krajine pokračuje aj počas stredy (21. 10.), polícia vo viacerých obvodoch Lagosu strieľala do vzduchu, aby rozohnala demonštrantov, ktorí nerešpektujú zákaz vychádzania. Demonštrantov, ktorí sa zhromaždili na mieste utorkovej streľby, na colnici Lekki, rozohnala polícia.

Nigérijský prezident Muhammad Buhari vyzýva na „porozumenie a pokoj“. Amnesty International odsudzuje násilné reakcie na pokojné protesty a dodáva, že od začiatku protestov pred dvomi týždňami umrelo najmenej 15 ľudí. Podľa iných odhadov sa počet obetí vyšplhal na 18, dodáva The Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet