Na hlavný obsah

Bielorusi vstúpili do celonárodného štrajku, Lukašenkovi uplynulo ultimátum

Štrajkom chcú docieliť prezidentovu rezignáciu a opakovanie volieb.

Bielorusi vstúpili do celonárodného štrajku, Lukašenkovi uplynulo ultimátum
Protestujúci s historickou národnou vlajkou Bieloruska počas pochodu proti výsledkom zmanipulovaných volieb v uliciach Minsku. Foto: SITA/AP

Desiatky tisíc demonštrantov vyšli v nedeľu (25. 10.) do ulíc bieloruských miest, kde znova vyzývali autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, aby odstúpil. V Minsku sa na najväčšej demonštrácii od leta zišlo viac ako 200 000 ľudí, informuje ľudskoprávna organizácia Viasna. Bieloruská polícia zadržala 290 osôb, najviac v mestách Minsk a Hrodna, dodáva organizácia.

Protestná akcia„Národné ultimátum“ v hlavnom meste bola podľa očitých svedkov jednou z najmohutnejších za posledné roky. Polícia a maskovaní muži v civile použili proti demonštrantom ohlušujúce granáty a údajne aj gumové projektily.

Demonštrácie sa konali aj v mestách Brest, Babrujsk, Vicebsk, Barysav, Mahiľov, Pinsk, Polack a ďalších. Medzi zadržanými sú aj novinári.

Ultimátum vypršalo

Líderka bieloruskej opozície a Lukašenkova vyzývateľka v augustových prezidentských voľbách Sviatlana Cichanovská vyzvala prezidenta, aby do 25. októbra oznámil svoju rezignáciu, zastavil násilie voči pokojným demonštrantom a dal prepustiť politických väzňov.

Termín „ultimáta“ mu vypršal popoludní 25. októbra a Bielorusi preto vstúpili do celonárodného štrajku. „Dnes o 23.59 h vyprší ultimátum, ktoré dal náš ľud prezidentovi. Zajtra, 26. októbra, sa začne celoštátny štrajk,“ vyhlásila v nedeľu Cichanovská. „Režim Bielorusom znovu ukázal, že sila je to jediné, čoho je schopný,“ dodala.

Štrajkujú veľké podniky aj malé prevádzky

Do štrajku vstúpili zamestnanci mnohých veľkých bieloruských firiem aj malých prevádzok, informoval spravodajský portál TUT.by. Dodal, že vo viacerých výrobných prevádzkach zamestnanci rannej zmeny nevystriedali kolegov z nočnej, alebo nastúpili do práce, len nepracujú. V okolí mnohých tovární hliadkujú policajti, došlo aj k zadržaniam.

Ľudia na uliciach opäť vytvárajú reťaze solidarity alebo autami blokujú plynulosť premávky. K veľkým výrobným prevádzkam a továrňam sa pridali aj malé firmy a súkromní podnikatelia.

Niektoré zo zatvorených prevádzok majú o pondelok predĺžený víkend, iné sú zatvorené z technických príčin, či majú „sanitárny deň“, iné ako vysvetlenie pre zákazníkov napísali, že sú zavreté „na znak solidarity s občianskou spoločnosťou“.

„Toto rozhodnutie je náš malý príspevok k tomu, aby bol život v krajine čestnejší a spravodlivejší, a aby nás namiesto násilia obklopila atmosféra vzájomnej úcty,“ vysvetlila svoje zatvorenie jedna z firiem.

Niektoré prevádzky, ako napr. obchod v Minsku sa zavreli na neurčitú dobu, keď svojim klientom oznámil: „Stretneme sa už v novom Bielorusku.“

Lukašenko je na čele krajiny už viac ako 26 rokov a v auguste ho ústredná volebná komisia opäť vyhlásila za víťaza prezidentských volieb. Opozícia, Európska únia, Spojené štáty a ďalšie krajiny považujú výsledky za zmanipulované. Protesty v Bielorusku pokračujú už dva a pol mesiaca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet