Na hlavný obsah

Bielorusko odpovedá na sankcie EÚ

Zverejnilo zoznam ľudí so zákazom vstupu do Bieloruska.

Bielorusko odpovedá na sankcie EÚ

Bielorusko v piatok (2. 10.) oznámilo, že zostavilo vlastný zoznam ľudí so zákazom vstupu na svoje územie. Reaguje tak na sankcie prijaté Európskou úniou voči členom režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

„V súvislosti s obmedzením vízových povolení, ktoré EÚ prijala proti viacerým bieloruským predstaviteľom, bieloruská strana recipročne zavádza od dnešného dňa sankcie,“ uvádza sa vo vyhlásení bieloruského ministerstva zahraničných vecí.

Sankcie EÚ sa dotknú približne 40 osôb

Lídri členských krajín EÚ sa v noci na piatok (2. 10.) dohodli na zavedení sankcií voči niektorým bieloruským predstaviteľom.

Tento krok Únie umožní zavedenie zákazu cestovania a zmrazenie aktív približne 40 príslušníkom bieloruského režimu, ktorí sú údajne zodpovední za falšovanie výsledkov augustových prezidentských volieb a následné násilné potláčanie protestov. Na tomto sankčnom zozname sa však podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela samotný Lukašenko zatiaľ nenachádza.

Na schválení sankcií sa ministri zahraničných vecí EÚ v zásade dohodli už minulý mesiac. Cyprus ale rozhodnutie členských krajín odmietal podporiť a žiadal, aby najskôr podnikli kroky voči Turecku v spojitosti so sporným prieskumom ložísk zemného plynu vo východnej časti Stredozemného mora.

Lídri sa na summite v Bruseli po niekoľkohodinových rokovaniach dohodli, že podporia Cyprus a takisto Grécko. Dohodli sa i na prísnom varovaní pre Turecko, ktoré môže čeliť represívnym opatreniam v prípade, že bude pokračovať vo vrtoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet