Na hlavný obsah

Boje na Kaukaze neutíchajú. Nepriateľ utrpel značné straty, tvrdí Baku

Prestrelky medzi arménskymi a azerbajdžanskými silami v Náhornom Karabachu pokračujú piatym dňom.

Boje na Kaukaze neutíchajú. Nepriateľ utrpel značné straty, tvrdí Baku
Vojak páli z dela smerom na pozície azerbajdžanskej armády. Foto: SITA/AP

Baku podľa ruských agentúr tvrdí, že arménske jednotky utrpeli silné straty, Jerevan hovorí o „stabilne napätej“ situácii na fronte a pokračujúcej streľbe počas uplynulej noci. Obe strany zostávajú podľa agentúry AFP hluché k novým výzvam o ukončení bojov.

V noci v oblasti konfliktu zostalo relatívne stabilné napätie. V rôznych častiach (frontu) pokračovali prestrelky z ručných zbraní a diel,“ uviedla hovorkyňa arménskeho ministerstva obrany Šušan Stepanjanová podľa agentúry TASS. Nepriateľ sa v snahe zlepšiť svoje postavenie snažil o preskupenie a presuny síl, ktoré obrancovia odhaľovali a zneškodňovali, dodala.

Náhorný Karabach, ovládaný arménskymi separatistami, podľa agentúry Interfax hlási 104 zabitých vojakov. V metropole Stepanakert, vzdialenej asi 20 kilometrov od frontu, boli v noci na štvrtok (1.10.) podľa spravodajcu AFP počuť dve explózie.

Zostrelili vrtuľník?

Miestna armáda oznámila, že vo štvrtok zostrelila azerbajdžanský vojenský vrtuľník, ktorý sa zrútil na územie susedného Iránu. „Bohužiaľ, takéto prípady sú nevyhnutné, pretože sa boje odohrávajú veľmi blízko iránskych hraníc,“ uviedla armáda. Táto informácia nebola doteraz potvrdená z iných zdrojov.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany podľa denníka Kommersant tvrdí, že „nepriateľ utrpel značné straty“ a musel sa stiahnuť z predchádzajúcich pozícií po celom fronte. Baku tiež uvádza, že počas uplynulej noci azerbajdžanské jednotky zasadili „drvivé delostrelecké údery pozíciám ozbrojených síl Arménska„.

Azerbajdžanská generálna prokuratúra vo štvrtok podľa agentúry Reuters uviedla, že pri arménskom ostreľovaní mesta Terter bol ráno zabitý civilista a ťažko poškodené nádražie.

Výzvy z Moskvy i Paríža

Prezidenti Francúzska a Ruska v stredu (30.9.) opäť vyzvali znepriatelené strany k ukončeniu bojov a k obnoveniu diplomatických rokovaní. Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev ale podľa Kommersantu vyhlásil, že je potrebné obnoviť územnú celistvosť krajiny a že boje sa skončia až potom, čo sa arménske vojská úplne stiahnu z regiónu.

Na snímke, ktorú poskytla azerbajdžanská prezidentská kancelária v nedeľu 27. septembra 2020, azerbajdžanský prezident Ilham Alijev.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/APFoto: TASR/AP

Vo výzvach na rokovanie nevidí žiadny zmysel, pretože doterajšie rozhovory boli bezvýsledné. Prezident medzinárodne neuznávaného Náhorného Karabachu Araik Arutjunjan vyzval k príprave na dlhú vojnu. Arménsko obviňuje Turecko zo zapojenia do konfliktu na azerbajdžanskej strane, Ankara to popiera.

Boje prepukli v nedeľu ráno (27.9.) a sú označované za najhoršie od 90. rokov minulého storočia. Vyžiadali si už desiatky mŕtvych vrátane civilistov. Baku aj Jerevan pristúpili k mobilizácii záloh a vzájomne sa obvinili z útokov. Arménsko v utorok (29.9.) uviedlo, že jeho bojové lietadlo Su-25 zostrelila turecká stíhačka F-16, čo vzápätí poprela Ankara a Baku.

Dlhoročný spor

Spor o Náhorný Karabach – enklávu v juhozápadnom Azerbajdžane s prevažne arménskym obyvateľstvom – panuje medzi Arménskom a Azerbajdžanom dlhodobo.

Ozbrojený konflikt vypukol v roku 1988 a Náhorný Karabach sa s podporou Arménska odtrhol od Azerbajdžanu v krvavej vojne, ktorá si podľa odhadov vyžiadala zhruba 30 000 mŕtvych a ktorej výsledkom boli státisíce utečencov.

V súčasnej dobe sa enkláva a priľahlý Lačinský koridor, vedúci do Arménska, nachádzajú pod vojenskou kontrolou Arménska, zatiaľ čo Azerbajdžan považuje územie za okupované.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet