Na hlavný obsah

Británia porušila brexitovú dohodu, eurokomisia podniká právne kroky

Problémom je zákon o vnútornom trhu, ktorý je v rozpore s "rozvodovou" zmluvou s EÚ.

Británia porušila brexitovú dohodu, eurokomisia podniká právne kroky
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: SITA/AP

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vo štvrtok (1.10.) oznámila, že EÚ sa rozhodla podniknúť právne kroky voči Británii pre jej plán prijať legislatívu, ktorá by porušila časť právne záväznej dohody o brexite.

„Komisia sa dnes ráno rozhodla poslať vláde Spojeného kráľovstva list s oficiálnou výzvou. Ide o prvý krok v procese infringementu (porušenia povinností),“ povedala Leyenová. Britská vláda má na odpoveď Komisii a splnenie jej požiadavky čas do konca októbra.

Na prvú výzvu Londýn nereagoval

Porušenie brexitovej dohody sa týka zákona o vnútornom trhu, ktorý predložil poslancom predseda britskej vlády Boris Johnson minulý mesiac. Brusel dal Londýnu čas do stredy (30.9.), aby sporný návrh zákona stiahol. Namiesto toho však poslanci dolnej komory parlamentu v utorok (29.9.) návrh odobrili a poslali ho na schválenie Snemovni lordov. Tam ale podľa agentúry AP narazí na silnú opozíciu, pretože porušuje medzinárodné právo.

Keďže Londýn na výzvy Komisie nereagoval, Von der Leyenová uviedla, že „konečný termín uplynul“ a začala právne kroky. Dodala, že ak Británia prijme legislatívu „tak ako je, bude úplne protirečiť írsko-severoírskemu protokolu.“

Úrad britskej vlády podľa Sky News uviedol, že Londýn pošle odpoveď „v pravý čas“.

Problémom je Severné Írsko

Ak sa z návrhu stane zákon, Spojenému kráľovstvu dá právomoc ignorovať časť brexitovej dohody, ktorá sa týka obchodu do a zo Severného Írska, ktoré zdieľa 500-kilometrovú hranicu s Írskou republikou – členským štátom EÚ. Zástupcovia Únie sa obávajú, že by to mohlo viesť k znovuzavedeniu tvrdých hraníc a narušeniu stability, ktorá je základom mieru v Severnom Írsku od Veľkopiatkovej dohody z roku 1998.

Vláda v Londýne tvrdí, že rešpektuje mierovú dohodu aj dohodu o brexite, ale navrhovaná legislatíva má slúžiť ako záchranná sieť v prípade, ak by EÚ mala neprimerané požiadavky, ktoré by mohli narušiť obchod medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet