Na hlavný obsah

Búrku vystriedala Víchrica. NAKA opäť zatýka osoby z prostredia súdov

Medzi zadržanými sú aj štyria sudcovia a sudkyňe.

Búrku vystriedala Víchrica. NAKA opäť zatýka osoby z prostredia súdov
Posun vo vyšetrovaní zrejme priniesla výpoveď bývalého sudcu Vladimíru Sklenku, ktorý s políciou spolupracuje už niekoľko mesiacov. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala pri akcii s krycím názvom Víchrica viaceré osoby z prostredia bratislavských súdov. Informáciu potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka s tým, že pre prebiehajúce vyšetrovacie úkony nie je možné poskytnúť bližšie informácie.

V stredu (28. 10.) ráno NAKA zatkla vplyvného bratislavského podnikateľa Zoroslava Kollára. Ten je známy z Kočnerovej Threemy, podľa ktorej tiež ovplyvňoval rozhodovanie súdov a kupoval si u sudcov rozsudky podľa toho, ako mu to vyhovovalo.

Informáciu o Kollárovom zatknutí ako prvý priniesol Denník N, ktorý informoval aj o zatknutí ďalších sudcov a sudkýň. Medzi zadržanými by mala byť aj bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová a bývalá podpredsedníčka Okresného súdu Bratislava I Katarína Bartalská. NAKA údajne zadržala aj advokáta Tomáša Kuláka a obvinila ho zo zasahovania do nezávislosti súdu.

TV Joj informuje aj o zadržaní bratislavskej sudkyne Otílie Dolákovej, ktorá tiež pôsobí na Okresnom súde Bratislava I.

Jedným zo zadržaných je aj sudca Najvyššieho súdu SR Jozef Kolcun. Predseda NS SR Ján Šikuta sa vyjadril, že je pripravený okamžite navrhnúť mu dočasné pozastavenie funkcie, ak na to budú dôvody. O zadržaní sudcu Kolcuna sa zatiaľ dozvedel len z médií a nemá oficiálne informácie o tom, prečo bol zadržaný.

Lavínu spustili Sklenkove výpovede

Zadržania by mali súvisieť s výpoveďami bývalého podpredsedu tohto súdu a bývalého sudcu Vladimíra Sklenku, ktorí už niekoľko mesiacov spolupracuje s políciou. Sklenka vypovedá o skutočnostiach, ktoré popisuje Kočnerova Threema – komunikácia získaná z mobilného telefónu Mariana Kočnera v rámci vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka. V Threeme si Kočner s viacerými osobami píše o ovplyvňovaní sudcov a kupovaní rozsudkov, Sklenka mal byť Kočnerovou spojkou na ďalších sudcov z prostredia bratislavských súdov.

Veľké množstvo správ si prostredníctvom šifrovanej aplikácie Threema Kočner vymenil s bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou, ktorú v stredu priviezli na oddelenie NAKA v Nitre. Udialo sa tak po tom, ako v utorok (27. 10.) strávila 9 hodín na Úrade špeciálnej prokuratúry v Pezinku, kde si pravdepodobne dohadovala podmienky, za ktorých bude s vyšetrovateľmi spolupracovať. Jankovskú NAKA zatkla v marci tohto roku a obvinila ju z brania úplatku, hrozí jej trest 5 až 10 rokov odňatia slobody.

Pred NAKA mali podľa televízie Markíza v utorok priviezť aj sudcu Krajského súdu v Bratislave Richarda Molnára, ktorý je rovnako obvinený z korupčnej trestnej činnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko