Na hlavný obsah

Čaputová: Absencia dôvery občanov vo vládu môže byť smrteľná

Pandémia podľa nej ukázala slabé stránky spoločnosti.

Čaputová: Absencia dôvery občanov vo vládu môže byť smrteľná
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: Martin Baumann/TASR

Pandémia ochorenia COVID-19 v mnohom odhalila to najlepšie v nás. Zároveň nám ale ukázala aj naše slabé miesta a poukázala na oblasti, v ktorých by sme sa mali zlepšiť. Týmito slovami otvorila v stredu (7. 10.) prezidentka SR Zuzana Čaputová medzinárodnú bezpečnostnú konferenciu Globsec v Bratislave.

Pokušenie uzurpovať si moc

Pandémia podľa nej odhalila krehkosť našich ekonomík. „Videli sme nebezpečenstvo chudoby a limitovaného prístupu k základným službám, ako sú zdravotná starostlivosť a vzdelávanie.“

Poukázala na šírenie dezinformácií a hoaxov, ktoré označila za smrtiace. „Kríza nám ukázala aj to, že pokušenie uzurpovať si moc je stále veľmi veľké. Právny štát a demokratické princípy môžu erodovať veľmi rýchlo. Bohužiaľ, aj v demokratickej Európe,“ upozornila prezidentka s odkazom napríklad na vývoj v Maďarsku. Tamojší premiér Viktor Orbán si nechal schváliť mimoriadne právomoci na schvaľovanie vecí, ktoré nijako nesúviseli s bojom proti koronavírusu.

Efektívne a silné inštitúcie

Koronakríza zároveň podčiarkla potrebu efektívneho vládnutia. „Populizmus, straníctvo a korupcia doma rozvracajú naše štátne inštitúcie a maria ich výkon. Rastúca konkurencia medzi štátmi a uprednostňovanie krátkodobých egoistických cieľov pred spoločnými riešeniami zase podkopávajú globálne úsilie,“ upozornila.

„Musíme sa ubezpečiť, že inštitúcie sú dobre vybavené, bezpečné, chránené a efektívne,“ povedala prezidentka. Osobitná zodpovednosť podľa jej slov spočíva na politických lídroch. „Musíme prestať podkopávať naše inštitúcie. Spochybňovanie a kritiku musíme nahradiť podporou, zlepšovať sa a viac sa angažovať,“ uviedla.

Problémy treba riešiť, nie lamentovať

Zdôraznila, že opatrenia proti COVID-19 neoprávňujú politikov, aby prestali dodržiavať demokratické štandardy alebo šírili politickú nenávisť voči minoritám. „A to neznamená zneužívanie legislatívnej väčšiny na to, aby sa upravovali zákony a zmeny tak, ako sa niekomu páčia,“  podčiarkla.

Upozornila aj na dôležitosť vzájomnej dôvery občanov a štátu. „Infodémia, ktorej sme svedkami na začiatku druhej vlny (choroby) COVID-19, pripomína, že absencia základnej dôvery občanov v ich vládu môže byť smrteľná,“ podotkla.

Prezidentka na záver dodala, že súčasná kríza ukázala chyby, nevedomosť a sebectvo. Ukázala však tiež to, že pravidlá, ktoré sú tu, sa majú dodržiavať a nie zneužívať. „Inštitúcie sú tu na zlepšovanie a pomoc, nie na rozvracanie. Táto kríza je preto príležitosťou na ozdravovanie. Na opravu pokazených častí, postavenie toho, čo chýba, a posilnenie našej odolnosti. Pretože ľudia nás zvolili, aby sme riešili problémy a nie lamentovali,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko