Na hlavný obsah

Čaputová, Matovič a Korčok označili Cichanovskú za symbol bojovnosti

Opozičná líderka ocenila postoj Slovenska k bieloruským voľbám.

Čaputová, Matovič a Korčok označili Cichanovskú za symbol bojovnosti
Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo predstaviteľka bieloruskej opozície a bývalá prezidentská kandidátka Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) sa vo štvrtok (8. 10.) stretli s bývalou kandidátkou prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlanou Cichanovskou. Témou ich rozhovorov bola situácia v tejto krajine.

My ženy sme silné, súhlasí hlava štátu

Celý demokratický svet, vrátane Slovenska, považuje snahu státisícov demonštrujúcich Bielorusov o slobodné voľby za oprávnenú, tvrdí Čaputová. „My ženy sme silné. Povedala mi na stretnutí Sviatlana Cichanovská a ja s ňou musím iba súhlasiť,“ uviedla prezidentka.

„My ženy sme silné,“ povedala mi na stretnutí Sviatlana Cichanovská a ja s ňou musím iba súhlasiť. Bývalú prezidentskú…

Uverejnil používateľ Zuzana Čaputová Štvrtok 8. októbra 2020

Opísala ju ako charizmatickú dámu, matku dvoch detí, „ktorej manžel, novinár, je ešte stále v bieloruskom väzení“. Dodala, že Cichanovská nedobrovoľne musela opustiť svoj domov v Minsku a obetovala pre svoju krajinu veľa. Jej úsilie a nádej, „ktorú ani v ťažkej životnej situácii nestráca“, je podľa Čaputovej hodná rešpektu.

Premiér: Slovensko neuznáva Lukašenka za prezidenta

Matovič poznamenal, že je cenné, keď sa ľud postaví diktátorom. „O to cennejšie je, keď sa diktátorovi postavia ženy a postavia sa na čelo boja proti útlaku,“ povedal s tým, že si váži jej osobný postoj. Verí, že v tomto boji vydrží Cichanovská až do konca.

Svetlana Cichanovská a predseda vlády SR Igor Matovič. FOTO: TASR

Na stretnutí premiér líderku bieloruskej opozície ubezpečil o podpore slovenskej vlády voči bieloruskému ľudu. „Zároveň som ubezpečil, že Slovensko neuznáva súčasného akože prezidenta Alexandra Lukašenka za prezidenta,“ poznamenal Matovič. Ako dodal, je normálne prehrať voľby. „Ale voľby sú vtedy voľbami, keď sú demokratickými. To, čo sa udialo v Bielorusku, demokratické, transparentné a spravodlivé určite nebolo,“ poznamenal. Slovensko je podľa neho aj naďalej pripravené stáť pri bieloruskom ľude v boji za slobodu a demokraciu.

Korčok: Nie je nám jedno, čo sa tam deje

„Mal som možnosť stretnúť odvážnu ženu, ktorá neváhala postaviť sa a vyjadriť jasný postoj, ktorý vidíme na uliciach v Minsku, v Bielorusku v týchto dňoch,“ povedal Korčok na pôde bezpečnostnej konferencie Globsec v Bratislave.

Občania tejto krajiny sa podľa jeho slov rozhodli „ukončiť obdobie, ktoré trvalo príliš dlho“, v ktorom nemohli vyjadriť názor a prejaviť túžbu po slobode a demokracii. Zároveň pripomenul, že Cichanovskej manžel, ktorý chcel kandidovať vo voľbách, sa nemohol zaregistrovať a dodnes je vo väzení. „Slovensko nielenže pozorne sleduje vývoj v Bielorusku, ale naozaj nám nie je jedno, čo sa tam deje,“ povedal. Minister zdôraznil, že rozhodnutie o tom, kto bude vládnuť v Bielorusku, je „len a len v rukách bieloruských občanov“.

Na snímke líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská a minister zahraničných vecí Ivan Korčok.Foto: FB Ivan Korčok
Foto: FB Ivan Korčok

Cichanovská si váži podporu

Cichanovská je rada, že na Slovensku cíti veľkú podporu v boji za slobodu, ktorý v Bielorusku vedú a vyjadrila vďačnosť Slovenskej republike za jasný postoj a podporu.„Veľmi si vážime podporu, ktorú cítime, najmä v podobe študentských programov a humanitárneho koridoru. Za túto podporu sme nesmierne vďační,“ uviedla Cichanovská.

„Ľudia vonku bojujú za slobodu a my poznáme cenu tejto slobody,“ dodala. Ľudia v Bielorusku podľa jej slov každý deň prekonávajú svoj strach a vychádzajú do ulíc demonštrovať „proti režimu a proti diktátorovi“.

Na základe oficiálnych výsledkov vyhral prezidentské voľby v Bielorusku s obrovským náskokom dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko. Výsledky sa považujú za zmanipulované a odštartovali v krajine masové demonštrácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko