Na hlavný obsah

Čaputová: Žiadam premiéra prehodnotiť podmienky zákazu vychádzania

Podľa prezidentky je zámer pretestovať celé obyvateľstvo SR nenaplniteľný.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v piatok (30. 10.) stretla s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Danielom Zmekom a veliteľom operácie Spoločná zodpovednosť Ivanom Pachom, ktorí ju informovali o stave pripravenosti víkendového celoplošného testovania.

Z celkového množstva potrebných odberných tímov je pripravených zhruba 60 percent na oba víkendové dni, dôvodom je najmä chýbajúci zdravotnícky personál.

Cieľ operácie pretestovať celé obyvateľstvo Slovenska je podľa ich slov nenaplniteľný,“ upozornila Čaputová. Z tohto dôvodu preto požiadala premiéra Igora Matoviča (OĽANO) realizovať testovanie tam, kde budú zabezpečené odbery.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.Foto: TASR
Foto: TASR

Zároveň však žiadam, ešte pred spustením testovania prehodnotiť podmienky zákazu vychádzania a netrestať následne ľudí, ktorí sa z objektívnych dôvodov na test nedostanú, alebo ktorí z iných dôvodov na test nemôžu ísť. Nemôžeme pripustiť, aby státisíce občanov zostali pred testovaním v neistote,“ vyzvala prezidentka.

Rovnako premiéra požiadala o zrušenie kategorizácie občanov na tých, ktorí budú mať priepustku na slobodu a tých druhých, pretože na nich nevyšlo. „Takýto následok v aktuálnej situácii rozdeľuje spoločnosť, a to je to posledné, čo teraz potrebujeme,“ uviedla hlava štátu.

V hre podľa nej už nie je len výsledok testovania, ale aj súdržnosť Slovenska a schopnosť obstáť pred ďalšou skúškou nasledujúcich dní a týždňov.

Plošným testovaním si nekupujeme priepustku, len rozkladáme riziko šírenia vírusu v čase a je na nás, aby sme tento čas využili zmysluplne.“ Čaputová v závere vyhlásenia vyzvala občanov, aby využili možnosť nechať sa otestovať v ich mestách a obciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko