Na hlavný obsah

Ceny tepla by mali klesnúť

Pôjde o lepšie alebo aspoň stabilizované ceny pre približne 320 000 domácností, tvrdí Sulík.

Ceny tepla by mali klesnúť
Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík a členka predstavenstva Mariana Ondrová. Foto: SITA

Ceny tepla, dodávaného prostredníctvom šiestich štátnych teplárenských spoločností, by v roku 2021 pre úspory mali klesnúť, respektíve by nemali stúpať. Oznámil to podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) za účasti generálneho riaditeľa spoločnosti MH Manažment Ľuboša Lopatku.

Najvýraznejší pokles by mali pocítiť zákazníci v Bratislave. Tu by mali ceny klesnúť o 10 % oproti minulému roku , čo v priemere predstavuje úsporu 55 eur na domácnosť. Ceny pôjdu dole aj v Žiline, a to o 4 % a v Košiciach o takmer 2 %. V Martine a v Trnave ostanú ceny prakticky rovnaké, v prvom prípade sa znížia o 0,6 % a v druhom 0,4 %. Jedinú výnimkou tvorí tepláreň vo Zvolene, jej zákazníci si budú musieť priplatiť, keďže ceny stúpnu o 3 %.

Ako doplnil Sulík, lepšie alebo aspoň stabilizované ceny pre približne 320 000 domácností, čo predstavuje skoro jeden milión obyvateľov, sú výsledkom toho, že sa v štátnych teplárňach prestalo rozkrádať a na najvyšších postoch v nich už nesedia „vagabundi“. „Prvýkrát v histórii príde k zníženiu tepla, respektívne k nezvýšeniu cien tepla, to považujem za veľmi dôležité,“ skonštatoval.

Spoločnosť MH Manažment je od roku 2016 nástupcom zrušeného Fondu národného majetku. Jej 100 % akcionárom je Ministerstvo hospodárstva SR. Hlavnou úlohou firmy je spravovanie majetkových podielov štátu najmä vo forme akcií v 52 rôznych podnikoch v hodnote takmer štvrť miliardy eur. Patria sem napríklad 100 % podiely v spoločnostiach Dlhopis o.s.p., Poliklinika Tehelná v Bratislave a teplárenské podniky v Bratislave, Košiciach, Martine, Trnave, Zvolene a v Žiline, takmer 80 % podiel v kúpeľoch Sliač, 75 % podiel v Burze cenných papierov a menej ako 50 % podielov v sedemnástich podnikoch SAD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika