Na hlavný obsah

Česko bude plošne testovať, nie však celú krajinu

Krajina chce predĺžiť aj núdzový stav, školy neotvorí.

Česko bude plošne testovať, nie však celú krajinu
Koronavírus v Prahe. Foto: TASR

Česká vláda v utorok (27. 10.) schválila plošné testovanie v domovoch pre seniorov. Okrem toho sa na mimoriadnom zasadnutí dohodla, že požiada Poslaneckú snemovňu o predĺženie núdzového stavu, informoval web televízie TV Nova.

Preventívne testovanie v pobytových zariadeniach sociálnych služieb vykonajú pomocou antigénových testov, ktoré nakúpi tamojšia Všeobecná zdravotná poisťovňa (VZP ČR). „Sú rýchle, cenovo dostupné a prípadná pozitivita bude potvrdená PCR testom. Ochrana tých najzraniteľnejších musí byť maximálna,“ uviedla na Twitteri ministerka práce a sociálnych vecí Jána Maláčová.

Vláda sa na zasadnutí dohodla aj na tom, že Poslaneckú snemovňu požiada o predĺženie núdzového stavu, ktorý v Česku zatiaľ platí od 5. októbra do 3. novembra. Ak poslanci predĺženie schvália, bude platiť až do 3. decembra. Minister zdravotníctva Roman Prymula tiež vyhlásil, že žiaci prvého stupňa základných škôl sa v pondelok k prezenčnej výučbe nevrátia. Pôvodne sľúbil, že do lavíc opäť zasadnú 2. novembra.

Česká vláda sa v pondelok (26. 10.) rozhodla znovu pritvrdiť a prijať opatrenia, ktoré by mali pomôcť zastaviť masívne sa šíriaci koronavírus. Kabinet rozhodol o zákaze nočného vychádzania (s výnimkou cestovania do zamestnania a pod.) a čiastočne aj denného vychádzania. Zákaz platí od stredy 28. októbra do polnoci v utorok 3. novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet