Na hlavný obsah

Česko obmedzí voľný pohyb a zatvorí maloobchodné prevádzky

Sprísnenie opatrení je podľa premiéra Babiša nevyhnutné.

Česko obmedzí voľný pohyb a zatvorí maloobchodné prevádzky
Veriaci sa modlia počas svätej omše na Staromestskom námestí v Prahe. Foto: SITA/AP/Petr David Josek

V Českej republike začnú od štvrtka (22. 10.) od 6.00 h platiť sprísnené opatrenia, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy koronavírusom. Oznámili ich český premiér Andrej Babiš a minister zdravotníctva Roman Prymula. „Nárast je dramatický a opatrenia z minulého týždňa, bohužiaľ, nesploštili krivku,“ uviedol premiér Babiš.

Prvé opatrenie sa týka zákazu voľného pohybu osôb na území Českej republiky. Výnimky budú mať napríklad cesty do zamestnania a cesty nutné k výkonu podnikateľskej činnosti, nevyhnutné nákupy, návštevy rodiny či cesty na úrady a pod. Druhé opatrenie obmedzí prácu orgánov štátnej služby, úradníkom sa odporúča, aby pracovali z domu a s klientmi komunikovali elektronickou formou alebo formou pošty.

Tretie opatrenie sa týka zákazu maloobchodného predaja a zákazu prevádzok služieb. Výnimka bude platiť pre predajne potravín a drogérie, čerpacie stanice, lekárne a ďalšie. Všetky nové opatrenia platnia do 3. novembra 2020.

Dôvodom je podľa českého premiéra Andreja Babiša znižujúca sa kapacita nemocničných lôžok. Ak by krajina tieto opatrenia neprijala, zdravotnícky systém v Českej republike by skolaboval okolo 11. novembra. „Robíme všetko preto, aby sme zabránili kolapsu, a to je hlavný dôvod, prečo sme prijali tieto opatrenia,“ uviedol Babiš. Česká republika nakupuje dýchacie prístroje a nemocničné lôžka a na pomoc krajine príde aj 28 zdravotníkov z USA.

„Tieto opatrenia sú v tejto chvíli nevyhnutné,“ uviedol Roman Prymula. Zavedenie nových opatrení zdôvodnil aj vysokou mierou ochorenia COVID-19 medzi obyvateľmi nad 65 rokov.

V Českej republike pribudlo za utorok (20. 10.) rekordných 11 984 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok infikovaných od začiatku pandémie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet