Na hlavný obsah

Demonštrácie v Bielorusku neutíchajú, prišlo vyše 100 000 ľudí

V hlavnom meste polícia rozháňala demonštrantov vodnými delami.

Demonštrácie v Bielorusku neutíchajú, prišlo vyše 100 000 ľudí
Bielorusi protestujú v uliciach svojich miest od 9. augusta, keď boli zverejnené výsledky prezidentských volieb. Foto: SITA/AP

Desaťtisíce demonštrantov vyšli v nedeľu (4. 10.) opäť do ulíc bieloruského hlavného mesta Minsk. Protesty proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi sa už ôsmy víkend po sebe konali Minsku a ďalších bieloruských mestách. Celkovo sa na protestoch zúčastnilo vyše 100 000 ľudí.

Demonštrantov rozháňala v centre Minsku polícia vodnými delami. Krátko po začatí protestu aj viacerých z nich zadržala. Bieloruská asociácia novinárov uviedla, že polícia vzala do väzby aj prinajmenšom troch predstaviteľov médií.

Obmedzenia pre novinárov

Bielorusko zrušilo od piatka (2. 10.) všetky doteraz vydané akreditácie pre zahraničných novinárov, čím sa značne sťažilo nezávislé pokrývanie opozičných demonštrácií. Vláda pritom uviedla, že v udeľovaní týchto akreditácií zavádza nový postup. Od pondelka (5. 10.) má začať pracovať osobitná komisia ministerstva zahraničných vecí, ktorá ich bude udeľovať podľa nových pravidiel.

Polícia použila proti demonštrantom vodné delá, ktorými sa ich snažila rozohnať. Foto: SITA/AP
Foto: SITA/APFoto: SITA/AP

Protesty venovali politickým väzňom

Bielorusi okrem toho tento týždeň dostali od ministerstva vnútra textovú správu, v ktorej ich rezort varoval, že za účasť na nepovolených protestoch im hrozí trestné stíhanie.

Pozorovatelia informovali, že úrady vypli mobilný internet, aby znemožnili demonštrantom v Minsku dohovoriť sa na trasách protestov.

Zatvorené boli aj niektoré stanice metra, čo podľa nich malo brániť v prístupe do centra metropoly. Pochod v Minsku venovali demonštranti politickým väzňom vo svojej krajine. Opozícia, ktorá protest zvolala, ich požiadala, aby si priniesli fotografie politických väzňov a kráčali popri zariadeniach, kde ich zadržiavajú.

Účastníčka protestu kričí, za jej chrbtom je policajná línia.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/APFoto: SITA/AP

Bieloruská ľudskoprávná organizácia Viasna informovala, že okrem Minsku demonštrantov zadržali aj ďalších mestách vrátane Vicebska a Homeľu. Podľa tejto organizácie je v Bielorusku momentálne vo väzbe 77 politických väzňov. Medzi nimi je aj manžel Sviatlany Cichanovskej, bloger a aktivista Siarhej Cichanovský, ktorý chcel pôvodne kandidovať v prezidentských voľbách.

Masové protesty vypukli v Bielorusku po zverejnení výsledkov prezidentských volieb, v ktorých Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované.

Demonštrácie sa od vtedy konajú každý týždeň, pričom tie nedeľňajšie majú obvykle vysokú účasť. Demonštranti vyzývajú na prepustenie politických väzňov, odstúpenie Lukašenka a vypísanie nových slobodných a spravodlivých volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet