Na hlavný obsah

Desaťdňová karanténa môže ohroziť zásobovanie obchodov, upozorňujú potravinári

Varujú pred výrazným výpadkom zamestnancov.

Desaťdňová karanténa môže ohroziť zásobovanie obchodov, upozorňujú potravinári
Ilustračná snímka Foto: TASR

Navrhovaná desaťdňová karanténa ľudí, ktorí sa nezúčastnia celoplošného testovania na COVID-19, môže ohroziť zásobovanie štátu potravinami. Konštatovala to v stredu (21. 10.) Potravinárska komora Slovenska (PKS). Komora preto vyzvala vládu, aby zabezpečila bezproblémové fungovanie kritických odvetví vrátane potravinárstva.

„Bezproblémové a plynulé zásobovanie potravinami je kľúčové pre riadne fungovanie štátu. V súvislosti so zverejnením plánu celoplošného testovania však vzniká neistota, či navrhovaná karanténa pre osoby, ktoré sa nezúčastnia testovania, nepreruší činnosť kritických odvetví. Obavy vznikajú najmä z nedostatku pracovnej sily a s tým súvisiacim možným prerušením dodávateľského reťazca s potravinami,“ uviedla PKS vo svojom stanovisku.

Zamestnanci kritických odvetví, ktorí sa nedajú otestovať, a pritom nemajú príznaky COVID-19, resp. priamy kontakt s nakazeným, by podľa PKS nemali zostať v povinnej karanténe, pretože hrozí výrazný výpadok zamestnancov a môže byť ohrozená plynulá výroba potravín.

„Vládu vyzývame, aby prehodnotila detaily realizácie celoplošného testovania vzhľadom na ich dosah na kritické odvetvia a sústredila svoje úsilie na pozitívnu motiváciu občanov k ich účasti na testovaní,“ povedal prezident PKS Daniel Poturnay.

PKS pripomína, že výpadok zamestnancov v potravinárskych podnikoch bude obtiažne nahradiť inými zložkami, napríklad armádou. Pre prácu s potravinami sa vyžaduje zdravotný preukaz, rovnako prácu v logistických centrách s vysokozdvižnými vozíkmi môžu vykonávať len vyškolené osoby.

Na základe poznatkov z prvej vlny PKS poukazovala na to, že opatrenia, ktoré majú dosah na podnikateľské prostredie, musia byť zverejňované s dostatočným predstihom a musia byť vopred komunikované so zainteresovanými predstaviteľmi podnikateľov. Túto komunikáciu má podľa PKS iniciovať Ministerstvo hospodárstva SR, resp. agrorezort. PKS upozorňuje na nejasnosť pravidiel pre občanov v súvislosti s dobrovoľnosťou či povinnosťou testovania a ďalších pravidiel, pokiaľ im vyjde pozitívny test.

„Všetkým potravinárskym podnikom preto odporúčame, aby si zriadili na najbližšie obdobie krízové štáby, vyčlenili pre zamestnancov infolinky, kde budú nahlasovať prípadnú povinnú karanténu a aby aktívne komunikovali so svojimi dodávateľmi a odberateľmi,“ dodal Daniel Poturnay.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika