Na hlavný obsah

Dlhoočakávaný plán reforiem za miliardy je na stole

Ministerstvo financií zverejnilo dokument Moderné a úspešné Slovensko.

Dlhoočakávaný plán reforiem za miliardy je na stole
Zľava: Minister financií Eduard Heger a riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze Štefan Kišš počas tlačovej konferencie, na ktorej predstavili Národný integrovaný reformný plán - Moderné a úspešné Slovensko. Foto: SITA

Ministerstvo financií pod vedením Eduarda Hegera (OĽANO) v pondelok (5. 10.) zverejnilo dlhoočakávaný „Národný integrovaný reformný plán – Moderné a úspešné Slovensko“. Obsahuje návrhy reforiem v ôsmich oblastiach a ministerstvo nimi otvára širokú verejnú diskusiu.

„Jeho autormi sú analytici a odborníci z verejného sektora. Na pripomienkovaní sa podieľalo približne 100 expertov z mimovládneho a podnikateľského prostredia,“ priblížil rezort financií.

Menu je široké

Minister považuje dokument za „reformné menu“, z ktorého sa konkrétne opatrenia uskutočnia v rôznom časovom horizonte.

„Chceme počuť aj odbornú verejnosť a chceme, aby zaznelo, ktorých 5-6 reforiem je aktuálne kľúčových a máme ich uskutočniť v rámci plánu obnovy na najbližšie dva-tri roky tak, aby boli realizovateľné, aby pomohli Slovensku a aby boli financované z plánu obnovy,“ vysvetlil Heger.

Konkrétne návrhy v rámci plánu obnovy, ktorý bude financovaný z rozpočtu Európskej únie, môžu členské krajiny predkladať od 15. októbra. Finálny dátum na odovzdanie je 30. apríl budúceho roka. „My sme už dnes v konzultácii s Európskou komisiou,“ dodal. O presnom termíne, kedy vláda plán uzavrie a pošle do Bruselu, nehovoril.

Reformy sa pomaly rozbiehajú

Riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Eduard Hagara upozornil na viaceré oblasti, v ktorých je potrebné urobiť zmeny. „Najväčšie priority vidíme určite v zdravotníctve a z pohľadu Európskej komisie (EK) je to určite aj zelená ekonomika. Priorita v dohľadnej dobe bude, čo premietnuť do plánu obnovy, a určite bude potrebný konsenzus v spoločnosti aj politický konsenzus,“ doplnil Hagara.

Dokument hovorí celkovo o ôsmich oblastiach, ktoré by mali prejsť reformami. Sú to už spomínané fiškálne reformy, zelená ekonomika, trh práce a sociálna udržateľnosť, vzdelávanie, zdravie, verejné inštitúcie a regulácie, digitalizácia a veda, výskum a inovácie.

Na uskutočnenie všetkých reforiem by bolo potrebných asi 30 miliárd eur a podľa Hegera sa môžu realizovať najbližších desať rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika