Na hlavný obsah

Dve tretiny Slovákov pôjdu na plošné testovanie, vyplýva z prieskumu

Chcú zistiť predovšetkým svoj zdravotný stav.

Dve tretiny Slovákov pôjdu na plošné testovanie, vyplýva z prieskumu
Testovanie obyvateľov na Covid-19. Foto: TASR

Na celoplošné testovanie, ktoré sa uskutoční počas najbližšieho víkendu, je v sobotu (31. 10.) potvrdených 10 000 zdravotníkov, na nedeľu (1. 11.) približne 9 000. Každú chvíľu sa prihlasujú desiatky nových zdravotných pracovníkov, a to aj vďaka odmene 500 eur za obidva odrobené dni, ktorú oznámil premiér Igor Matovič (OĽANO). Uviedol to v piatok (30. 10.) minister zdravotníctva Marek Krajčí. Neprezradil však to, koľko zdravotníkov ešte chýba.

Zdôraznil, že potvrdenie o negatívnom teste ale musí mať pri sebe každý občan, ktorý sa bude od pondelka (2. 11.) bude pohybovať na území SR. „Platí to aj pre pendlerov. Musia absolvovať test na ochorenie COVID-19 počas odberových dní alebo si ho zabezpečí po vlastnej linke,“ zdôraznil šéf rezortu zdravotníctva.

Riziko nákazy podľa neho nehrozí, ak ľudia dodržia zavedené hygienické opatrenia. Pripustil, že vláda prehodnotí opatrenia, ak sa na testovanie dostaví málo ľudí. „Epidemiológovia sa zhodli, že je potrebný lockdown. Ten aktuálne nemáme v takej prísnej miere. Buď sa skúsime pretestovať a znížime riziko šírenia ochorenia o dve tretiny, alebo bude testovanie neúspešné, zúčastní sa na ňom málo ľudí a hrozí nám reálny lockdown, ktorý môže mať veľké ekonomické škody,“ skonštatoval.

Vzhľadom na stúpajúce čísla infikovaných medzi zdravotníkmi či seniormi nad 65 rokov, ktorí sú najohrozenejšou skupinou či hospitalizovaných je podľa Krajčího možné reprofilizovať zariadenia na väčší počet lôžok a celé nemocnice na červené. „Lôžkový fond v 105 nemocniciach je takmer 25 000. Na červenú sa zmení nemocnica v Leviciach,“ prezradil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko