Na hlavný obsah

EÚ urobila dôležitý krok k ekologickému poľnohospodárstvu

Štáty na podporu ekologických opatrení vyčlenia 20 % priamych dotácií.

EÚ urobila dôležitý krok k ekologickému poľnohospodárstvu

Ministri poľnohospodárstva EÚ sa zhodli na reforme pravidiel rozdeľovania dotácií. Systém má motivovať farmárov k ekologickému hospodáreniu, štáty povinne vyčlenia na jeho podporu najmenej pätinu financií z hlavného balíka priamych platieb.

Dotácie pod hlavičkou spoločnej poľnohospodárskej politiky tvoria tradične takmer tretinu celého rozpočtu EÚ. V najbližších siedmich rokoch ich podiel klesne, no stále pôjde o 350 miliárd eur.

Štáty budú musieť vyhradiť na podporu ekologických opatrení 20 % priamych dotácií. Ak začnú farmári hospodáriť šetrnejšie, môžu dostať peniaze navyše. Na začiatku má platiť dvojročné prechodné obdobie so zvýšenou toleranciou, aby sa zmiernili dosahy nových pravidiel na poľnohospodárov. Členské štáty budú mať aj flexibilitu v tom, aké ekologické opatrenia chcú podporovať.

Niektoré krajiny žiadali, aby štáty mohli samostatne rozhodovať o podieloch, ktoré vyčlenia na prechod na ekologické poľnohospodárstvo. S tým však konečný kompromis, o ktorom sa bude ďalej rokovať s europarlamentom, nepočíta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika