Na hlavný obsah

Europoslanci podporili Šimečkov návrh. Pomôže chrániť demokraciu v Európe

Návrh slovenského europoslanca získal v Bruseli veľkú podporu.

Europoslanci podporili Šimečkov návrh. Pomôže chrániť demokraciu v Európe
Europoslanec za hnutie PS Michal Šimečka. Foto: Branislav Bibel/SITA

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu (7. 10.) veľkou väčšinou podporili návrh legislatívneho uznesenia o vytvorení nástroja na ochranu demokracie, právneho štátu a základných práv. Vypracoval ho slovenský europoslanec Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE).

Zameraný je na potláčanie autokratických a slobodu obmedzujúcich tendencií, korupcie, dezinformácií a snáh o ovládnutie štátov v EÚ. Po novom by mal vzniknúť ročný monitorovací cyklus, z ktorého by vyplývali preventívne a korekčné opatrenia. Na základe výsledkov týchto kontrol by jednotlivé krajiny dostávali odporúčania a pri nedodržiavaní zásad právneho štátu by im mohlo byť pozastavené čerpanie prostriedkov z rozpočtu EÚ.

Ide o budúcnosť Únie

Šimečka v tejto súvislosti upozornil, že Únia „stojí na rázcestí“ keď sú v nej štáty, ktoré už nie sú demokraciami, čo podľa neho platí najmä pre Maďarsko. „Ale je viacero krajín, kde je ohrozený právny štát a kde sú obrovské demonštrácie proti korupcii. EÚ sa musí rozhodnúť či chce byť do budúcna tým istým demokratickým klubom, do ktorého vstupovalo aj Slovensko,“ uviedol poslanec.

Návrh nového monitorovacieho mechanizmu na ochranu právneho štátu bol podľa Šimečku pozitívne prijatý v europarlamente aj v eurokomisii.

Zdôraznil, že on aj ďalší europoslanci urobia všetko preto, aby v konečnom návrhu o výške sedemročného rozpočtu EÚ bola zakotvená podmienenosť čerpanie fondov dodržiavaním zásad právneho štátu. Maďarský premiér Viktor Orbán sa už vyjadril, že neodsúhlasí dlhodobý rozpočet EÚ, ak v ňom bude zakotvená povinnosť dodržiavať princípy právneho štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet