Na hlavný obsah

Európska komisia chce zlepšiť životné podmienky Rómov

Únia za posledných desať rokov neurobila pre podporu tejto menšiny dosť.

Európska komisia chce zlepšiť životné podmienky Rómov
Foto: TASR

Rómska menšina nemala v Európskej únii (EÚ) za uplynulé desaťročie dostatočnú podporu. V stredu (7. 10.) na to upozornila podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, ktorá predstavila 10-ročný plán pre blok s cieľom zlepšiť život Rómov.

„Jednoducho povedané, za ostatných desať rokov, sme neurobili dosť na podporu rómskej populácie v EÚ. To je neospravedlniteľné. To nemôžeme prijať,“ vyhlásila Jourová.

Komisia plánuje efektívnejšie bojovať proti ich znevýhodňovaniu na školách, zamestnaní, prístupu k bývaniu a zdravotnej starostlivosti.

Väčšine rómskych detí hrozí chudoba

V EÚ žije zhruba 7 miliónov Rómov, veľká väčšina v desiatich predovšetkým východoeurópskych a juhoeurópskych krajinách. Podľa dát EK 41 % z nich čelilo za uplynulých päť rokov diskriminácii a až 85 % rómskych detí v členských štátoch hrozí chudoba. Pre porovnanie, celkovo v EÚ hrozí chudoba 20 % detí.

EK navrhla množstvo cieľov, ktoré by chcela do roku 2030 splniť. Plánuje, napríklad, znížiť najmenej o polovicu percento Rómov, ktorí sa stretávajú s diskrimináciou. Maximálne polovičný oproti dnešnému stavu by mal byť tiež počet detí, ktoré nedostávajú od začiatku školskej dochádzky štandardné vzdelávanie. Tým pádom by mal o polovicu klesnúť počet tých, ktoré navštevujú špeciálne školy.

Podstatne by sa mal znížiť rozdiel zamestnanosti väčšinovej populácie a Rómov, rovnako rozdiel v priemernom veku života a, naopak, zvýšiť ich šanca prístupu k bývaniu.

Dnes predstavená stratégia má len odporúčací charakter a jej súčasťou sú vodítka pre členské štáty, ako by mali k tomuto pokroku dospieť. S vlastnými plánmi by mali prísť do septembra budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet