Gastropriemysel žiada urýchlené zníženie daní. Podnikatelia vyzývajú vládu, aby znížila sadzbu dane z pridanej hodnoty v gastro-sektore z 20 na 5 percent, a to na dva roky.
Ušetrené peniaze chcú využiť na záchranu podnikania a udržanie pracovných miest. Doterajšie opatrenia kabinetu určené pre sektor stravovania, kaviarní a pubov sú podľa nich nedostatočné.
Minister financií sa im však pomôcť nechystá. Výpadok tržieb po prvej vlne koronakrízy postavil Mareka Klimana pred neľahké rozhodovanie. V júli mu poklesli tržby o polovicu, v auguste až o 60 percent.
Podobne ako mnohí ďalší, minul na chod firmy rodinné úspory a keď ani tie nestačili, zadlžil sa, len aby nemusel prepúšťať. „Už neviem ťahať ďalej. Za mňa je to štyri – päť pracovných miest a povedzme pre štát ročne ja neviem od 20 do 30 tisíc na DPH mínus. Pretože proste my zanikneme,“ hovorí podnikateľ Kliman.
Pozrite si reportáž RTVS: