Na hlavný obsah

Generálna prokuratúra preskúma pôvod majetkov Jankovskej a Kičuru

Juraj Šeliga podal podnet na prokuratúru aj finančnú políciu.

Generálna prokuratúra preskúma pôvod majetkov Jankovskej a Kičuru
Na snímke na podpredseda NR SR Juraj Šeliga. Foto: TASR

Podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) je presvedčený o nejasnosti pôvodu majetku príbuzných bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej a exšéfa Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru. Podal preto podnety na Generálnu prokuratúru (GP) SR a finančnú políciu. GP by podľa neho mala skúmať, či nedošlo k bezdôvodnému obohateniu. Finančná polícia by zároveň mala podať podnet na prokuratúru, vďaka ktorému by mohol súd začať konanie o preukazovaní pôvodu majetku.

Každý musí podľa Šeligu vedieť vysvetliť, odkiaľ má svoj majetok a či bol nadobudnutý legálne. „Ak to nevie vysvetliť, štát mu má majetok zhabať,“ dodal.

Podľa podpredsedu parlamentu je zrejmé, že hodnota majetku, ktorý využívala Monika Jankovská, nezodpovedá jej príjmom. Upozornil napríklad na byt, ktorý je napísaný na jej synov a má hodnotu približne 600 000 eur. Pripomenul, že tí nevedia vysvetliť, odkiaľ a akým spôsobom získali tento majetok. Syn Kajetána Kičuru zase nadobudol dva byty, ktoré mu mal kúpiť otec.

GP by preto mala vec skúmať a zistiť, či majetky nenadobudli z tzv. nepoctivých zdrojov. „Občiansky zákonník pozná inštitút bezdôvodného obohatenia, kam patrí aj to, ak niekto nadobudol majetok z nepoctivých zdrojov. Tento inštitút je tam na to, aby mohol štát zasiahnuť, keď niekto nevie vysvetliť, odkiaľ má majetok,“ vysvetlil Šeliga.

Dodal, že ak nevedia jasne vysvetliť, odkiaľ vzali peniaze na svoje majetky, respektíve odkiaľ vzali peniaze ich rodičia, majetok by im mal byť zhabaný.

Monika Jankovská je obvinená z trestných činov podplácania a prijímania úplatku. Momentálne je vo väzbe. Bývalého predsedu hmotných rezerv Kičuru vláda odvolala koncom marca pre pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19. Od konca apríla ho pre obvinenia z iných trestných činov väzobne vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko