Na hlavný obsah

Hladiny vodných tokov naďalej stúpajú, hasiči pomáhajú s evakuáciami

Výstrahy pred povodňami platia pre celé Slovensko.

Hladiny vodných tokov naďalej stúpajú, hasiči pomáhajú s evakuáciami
Záchranári na člnoch pre zvýšenú hladinu Hornádu evakuujú desiatky obyvateľov domov v Krompachoch v Spišskonovoveskom okrese. Foto: Facebook/HaZZ

Aktuálna povodňová situácia na Slovensku je vážna najmä v povodí Hornádu a Bodvy. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa na celom území Slovenska.

Tretí stupeň povodňovej aktivity je aktuálne ( 14. 10. o 12.30 h) vyhlásený na vodných tokoch v okresoch Skalica, Senica, Trnava, Pezinok, Turčianske Teplice, Žilina, Prievidza, Zvolen, Gelnica, Revúca, Rožňava, Spišská Nová Ves, Košice a Košice – okolie. Situácia je najkritickejšia na povodí Hornádu na východe Slovenska, jeho hladina stúpa najmä v okolí Košíc.

Na postihnutých miestach pomáhajú hasiči

„Hasiči uskutočnili v súvislosti s intenzívnym dažďom, ktorý zasiahol územie Slovenska za uplynulých 24 hodín celkom 175 výjazdov. Situácia bola vážna najmä na východe a severe Slovenska,“ informuje Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) na sociálnej sieti.

Záchranári evakuovali aj desiatky obyvateľov domov v Krompachoch v Spišskonovoveskom okrese, kde je najviac postihnutou lokalitou Hornádska ulica. „Včera (13. 10.) večer tu osadili protipovodňové zábrany, voda sa však dostala až k domom. Hasičom sa pomocou člnov doposiaľ podarilo evakuovať 20 detí a 23 dospelých, 15 obyvateľov evakuáciu odmietlo. Ďalšia evakuácia sa momentálne pripravuje v chatovej oblasti v obci Kostoľany nad Hornádom, okres Košice-okolie.“ dodáva HaZZ.

Situáciu v Krompachoch sleduje aj redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

https://www.facebook.com/spravy.rtvs/posts/2644374289156710

Hrozba povodní neustáva

Na väčšine horných úsekov vodných rokov na strednom a východnom Slovensku sa počas noci situácia upokojila, vodné hladiny sa buď ustálili alebo začali klesať. „Na ich stredných a dolných úsekoch, na Morave, Myjave a na tokoch v oblasti Malých Karpát je vzostup až výrazný vzostup, na Dunaji je mierny vzostup vodných hladín,“ priblížil aktuálnu hydrologickú situáciu na Slovensku SHMÚ.

Stúpa aj hladina Hrona na území Banskej Bystrice. Informoval o tom primátor mesta Ján Nosko: „Od rána sme preto v intenzívnom kontakte so Slovenským vodohospodárskym podnikom a hasičmi, ktorí nám podávajú aktuálne informácie o stave rieky na jednotlivých úsekoch, a tiež o realizácii nevyhnutných opatrení.“ Rieka nebezpečne stúpa a aj v časti, kde sa v súčasnosti realizujú dlhodobé stavebné práce na výstavbe protipovodňových opatrení.

https://www.facebook.com/noskojan/posts/1539479392905698

Podľa SHMÚ by mala povodňová situácia pretrvávať aj naďalej a hoci na východnom Slovensku počas noci zrážky ustávali alebo slabli, na západe krajiny, naopak, zosilneli.

„Za posledných 24 hodín spadlo od 15 do 50 milimetrov zrážok, v južnej časti Volovských vrchov a v okolí Malých Karpát od 50 do 75 milimetrov, výnimočne aj viac. Maximálny úhrn sme zaznamenali v Smoleniciach, 96,7 milimetrov,“ spresnil SHMÚ.

Počas stredajšieho neskorého večera (14. 10.) a nočných hodín očakáva ustávanie zrážok na väčšine územia Slovenska. Na Dunaji predpokladá mierny vzostup, na ostatných tokoch prechodne ustálenosť až vzostup pri vysokých vodných stavoch.

Povodne na východe majú prvú obeť

Muža, ktorý v Pieninách spadol do rozvodneného horského potoka, vytiahli bez známok života. 26-ročný muž bol nezvestný už od utorkového večera. Odvtedy sa neozval. Na pomoc pri pátraní povolali aj dobrovolných horských záchranárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny