Na hlavný obsah

Hlas-SD súhlasí so slovami prezidentky. Naď: Myslel som si, že sme na jednej lodi

Dobrý vrchný veliteľ ozbrojených síl má kapitulovať ako posledný, hovorí Krajniak.

Hlas-SD súhlasí so slovami prezidentky. Naď: Myslel som si, že sme na jednej lodi
Na kombosnímke zľava minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), prezidentka SR Zuzana Čaputová a minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR, koláž: RTVS

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, vrchní politici a poslanecké kluby reagujú na piatkové (30. 10.) vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej smerom k celoplošnému testovaniu, ktoré sa uskutoční na Slovensku už počas tohto víkendu.

Počet zdravotníkov narastá, tvrdí Naď

„Naozaj som si myslel, že sme všetci na jednej lodi,“ skonštatoval v Rádiu Expres minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), ktorý očakával, že prezidentka vyzve zdravotníkov, aby sa prihlásili. Podľa neho bola hlava štátu informovaná o stave, ktorý platil o šiestej ráno.

Na celoplošné testovanie je doposiaľ prihlásených zhruba 13 000 zdravotníkov. „Ich počet priebežne narastá. Očakávame, že sa do večera ešte zvýši,“ doplnil. Aj premiér SR Igor Matovič (OĽANO) na sociálnej sieti skonštatoval, že plne obsadených je 4 900 odberových tímov pomocným personálom, no doplnil, že „zatiaľ len 63% z nich bolo plne obsadených potrebnými zdravotníkmi.“

Krajniak hovorí o trúbení na ústup

„Zatiaľ čo pani prezidentka predčasne trúbi na ústup, vláda ďalej pracuje na zabezpečení úspechu operácie Spoločná zodpovednosť.“ V statuse na sociálnej sieti to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Zároveň hlavu štátu za jej verejný apel kritizuje. „Dobrý vrchný veliteľ ozbrojených síl má kapitulovať ako posledný, nie ako prvý,“ vyhlásil. Deklaroval, že spolu s ministrom dopravy Andrejom Doležalom (nominant Sme rodina), vedúcim úradu vlády Júliusom Jakabom, šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Richardom Strapkom a jeho tímom oslovujú ďalších a ďalších zdravotníkov, aby pomohli s pretestovaním. „Veríme, že odberných tímov bude cez víkend dostatok, aby mohol byť pretestovaný každý, kto bude chcieť. Budeme pre to robiť všetko až do zajtra 7.00 h, kým sa otvorí všetkých 5 000 odberných miest,“ dodal.

Sulík: Nezahrnúť prezidentku od začiatku bola chyba

Akokoľvek dobre mienené rady niekoľko hodín pred spustením celoplošného testovania môžu byť aj kontraproduktívne, uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

„Ukazuje sa, že bolo od začiatku chybou nezahrnúť do takýchto rozsiahlych plánov prezidentku SR a vrchnú veliteľku ozbrojených síl Zuzanu Čaputovú. Avšak pár hodín pred spustením akcie môžu byť akokoľvek dobre mienené rady aj kontraproduktívne. Vláda prijala mimoriadne ťažké rozhodnutie a v súčasnosti stojí pred logisticky extrémne ťažkou úlohou,“ uviedol Sulík s tým, že v tejto chvíli musia všetci ťahať za jeden koniec povrazu.

Sme rodina: Rozhodnutie je na vláde

„Hnutie Sme rodina vždy podporovalo všetky aktivity smerujúce k úspešnému zvládnutiu COVID-19 a všetkých následkov spojených s týmto ochorením. Akceptujeme názor prezidentky, ale rozhodnutie, akým spôsobom má prebehnúť testovanie, je na vláde, a najmä na premiérovi,“ uviedla koaličná strana vo svojom stanovisku.

Hlas-SD: Vítame priamy postoj

Najvyššia ústavná predstaviteľka a vrchná veliteľka Ozbrojených síl SR je hádam pre premiéra dostatočnou autoritou, aby jej slovám prikladal náležitú váhu a upravil svoje rozhodnutia v prospech všetkých ľudí na Slovensku, uviedla strana Hlas-SD.

„Vítame priamy, jasný a zodpovedný postoj pani prezidentky, ktorá otvorene pomenovala riziká plošného testovania,“ tlmočila stanovisko strany jej hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková. „Ak sa má plošné testovanie tento víkend uskutočniť, strana Hlas-SD žiada jeho konanie sa len v rámcoch vymedzených a odôvodnených prezidentkou republiky,“ dodala.

Rybníček: Čo urobila, je racionálne

„Nie je vôbec žiadna hanba pozrieť sa na reálny stav a prijať potrebné opatrenia. Podporujeme vyjadrenie pani prezidentky, stojíme za ňou. To čo urobila, je racionálne,“ povedal prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček v Rádiu Expres.

Prezidentka vyzvala premiéra, aby sa plošné testovanie počas víkendu realizovalo tam, kde budú zabezpečené odbery. Zároveň žiada prehodnotiť podmienky zákazu vychádzania a volá po dobrovoľnosti testovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko