Na hlavný obsah

Hrubala a Mazák podajú disciplinárny návrh na Michala Trubana

Dôvodom je možná zaujatosť pri rozhodovaní o väzbe pre Bödöra.

Hrubala a Mazák podajú disciplinárny návrh na Michala Trubana
Bývalý predseda Špecializovaného trestného súdu Michal Truban. Foto: TASR

Predseda Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ján Hrubala a predseda Súdnej rady SR Ján Mazák podajú disciplinárny návrh na sudcu ŠTS Michala Trubana. Dohodli sa na tom na utorkovom (6. 10.) stretnutí. Podanie návrhu vychádza z dôvodného podozrenia možnej zaujatosti Trubana pri rozhodovaní o väzbe pre nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Informovala o tom hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

„Závažného disciplinárneho previnenia sa podľa dostupných dôkazov dopustil predovšetkým vedomým porušením povinnosti sudcu rozhodovať nestranne a nezaujato,“ uvádza súdna rada a pripomína, že v prípravnom konaní v trestnej veci Bödöra Truban rozhodoval napriek tomu, že vedel o obsahu výpovede svedka obvineného Mareka K.

„Tento svedok sudcu Trubana označil za osobu, ktorá mala profitovať zo zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku uzavretej medzi Pôdohospodárskou platobnou agentúrou a Altmayer, s.r.o., pričom v predmetnej veci mal intervenovať advokát Ján Gajan,“ uvádza rada.

Truban podľa rady v postavení svedka uviedol pred orgánom činným v trestnom konaní, že sa s advokátom Jánom Gajanom dlhší čas nestretával. Rovnako tieto stretnutia popieral aj pred osobitnou komisiou súdnej rady a pri pohovore s predsedom ŠTS Jánom Hrubalom, kde však už istú presnejšie nešpecifikovanú mieru kontaktov pripúšťal. „Z doteraz zadovážených informácií však vyplýva podozrenie, že Michal Truban s Jánom Gajanom udržiaval dlhodobé pravidelné styky, ku ktorým dochádzalo v sídle advokátskej kancelárie,“ uvádza stránka súdnej rady.

Hrubala aj Mazák v tejto súvislosti zastávajú názor, že ak sa v konaní pred disciplinárnym senátom potvrdí taká intenzita vzťahov medzi sudcom Michalom Trubanom a advokátom Jánom Gajanom, ktorá vyplýva zo zadovážených informácií, tak je namieste požadovať, aby Trubanovi uložili disciplinárne opatrenie, konkrétne preloženie na súd nižšieho stupňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko