Na hlavný obsah

Izrael objavil ďalší palestínsky tunel na hraniciach s pásmom Gazy

Odpoveďou bola raketa vypálená z pásma Gazy.

Izrael objavil ďalší palestínsky tunel na hraniciach s pásmom Gazy
Na snímke sú izraelské jednotky na svojich pozíciách na hranici s pásmom Gazy. Foto: SITA/AP/Tsafrir Abayov)

Izraelská armáda v utorok (20. 10.) oznámila, že objavila ďalší tunel vedúci z palestínskeho pásma Gazy a zasahujúci „desiatky metrov“ do vnútrozemia Izraela. Niekoľko hodín po tomto oznámení bola z pásma Gazy smerom na Izrael vypálená raketa. Informovala o tom agentúra AFP.

Izraelská armáda spresnila, že raketu zneškodnil obranný systém Železná kupola. Armáda nateraz neinformovala o zranených osobách či materiálnych škodách. K zodpovednosti za vystrelenie rakety sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Hovorca izraelskej armády Jonatan Konrikus informoval, že vstup do tunela na palestínskej strane sa nachádza na juhu pásma Gazy, v okolí mesta Chán Júnis. Podľa Konrikusa tunel predstavuje narušenie suverenity Izraela.

Hovorca priznal, že Izrael nevie, kto tunel prekopal. Pripomenul však obvyklé konštatovanie izraelského vedenia, že islamistické hnutie „Hamas je zodpovedné za všetko, čo sa deje v pásme Gazy, na nebi i pod zemou“.

Tunel objavili vďaka podzemným senzorom blízko hranice, uvádza sa vo vyhlásení armády. Tá ubezpečila, že izraelské komunity v blízkosti hranice neboli ohrozené.

Tunely ako zdroj príjmov Hamasu

Od roku 2014 bolo na izraelskej strane objavených asi 20 tunelov prekopaných z územia ovládaného Palestíncami, dodal Konrikus.

Tunely, ktorými palestínski bojovníci prenikajú na územie židovského štátu, izraelská armáda ničí. Táto sofistikovaná sieť podzemných chodieb začala na prelome tisícročí kvôli pašovaniu tovarov a zbraní z Egypta. „Daň“ z takto dovážaného tovaru tvorí podstatnú časť príjmov Hamasu. Palestínci neskôr začali tieto chodby využívať aj na útoky na vojakov židovského štátu vrátane únosov.

Situácia v pohraničí pásma Gazy a Izraela sa nemení. Ozbrojenci začali v auguste opäť vysielať nad územie Izraela zápalné balóny, ktoré po dopade na zem spôsobujú výbuchy alebo požiare. Okrem toho bol Izrael aj terčom viacerých raketových útokov z pásma Gazy. Izraelská armáda na ne odpovedala náletmi na pozície palestínskych radikálov v spomínanej prímorskej enkláve.

Koncom augusta uzavreli Hamas a Izrael dohodu o zastavení nepriateľských akcií, aj keď útoky pokračujú. Posledný raketový útok z Gazy zaznamenali 16. októbra.

Izrael a Hamas viedli od roku 2008 tri vojny. Pásmo Gazy je od roku 2007, keď ho ovládlo hnutie Hamas, pod prísnou blokádou Egypta a Izraela. Blokáda komplikuje najmä humanitárnu situáciu v oblasti. Izrael považuje Hamas za teroristickú skupinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet