Na hlavný obsah

Jedinečný kostol v Okoličnom prekvapil aj archeológov

Počas jeho rekonštrukcie našli pre kostol nezvyčajnú súčasť vybavenia.

Jedinečný kostol v Okoličnom prekvapil aj archeológov
Nezvyčajný objav sprevádza rekonštrukcia najväčšieho gotického kostola na Liptove, ktorý je v Liptovskom Mikuláši - Okoličnom. Foto: RTVS/Milan Velecký

Rekonštrukcia gotického Kostola sv. Petra z Alkantary v Liptovskom Mikuláši – Okoličnom trvá už viac ako desať rokov a sprevádzal ju nezvyčajný objav.

Najväčší gotický kostol na Liptove prekvapil archeológov, keď po odstránení omietky našli v jeho svätyni zvyšky ciferníka nástenných hodín. „V strede tých hodín je zamurované malé okienko a z druhej strany sa nachádza veža, kde bol uložený strojový mechanizmus hodín, ten sa nám, bohužiaľ, nezachoval,“ hovorí správca farnosti v Okoličnom Jozef Tomaga.

Historický význam aj úplná rarita

Obnova kostola sa začala tým najdôležitejším – obnovou strechy, krovnej konštrukcie a odstraňovaním vlhkosti, keďže kostol sa nachádza v blízkosti Váhu. „Podarilo sa nám zadatovať krovnú konštrukciu na celom kostole, ktorá je tretia najstaršia na Slovensku po Dóme sv. Martina v Bratislave a po Katedrále sv. Martina na Spišskej kapitule. Samozrejme, pri sanácii vlhkosti sme v celom interiéri zrealizovali archeologický výskum,“ dodáva Tomaga s tým, že mnohé nálezy boli pre nich zaujímavé.

Vypočujte si celú reportáž o kostole v Okoličnom, ktorú odvysielalo Rádio Regina Stred:

Počas výskumu našli v priestoroch svätyne pomerne veľkú nástennú maľbu hodín. „Zámerne hovorím, že je to rarita, na ktorú ani my nevieme nájsť jasnú odpoveď, prečo sa tu tieto hodiny v minulosti objavili v takejto veľkosti a takejto kvalite,“ hovorí o prekvapivom objave Tomaga.

Hodiny na stene svätyne prekvapili archeológov aj správcov kostola. Milan Velecký/RTVSFoto: Milan Velecký/RTVS
Foto: Milan Velecký/RTVS

Z hodín je aktuálne zreštaurovaný len namaľovaný ciferník. Mechanizmus sa zreštaurovať nedá, pretože sa nezachoval. „Existuje reštaurátorský princíp, že pokiaľ nemáte čo reštaurovať, tak sa to nedopĺňa, a preto sú aj tieto hodiny zreštaurované v takejto podobe,“ dodáva Tomaga.

Namaľovaný ciferník hodín odkryl reštaurátor Matúš Molnár, ktorý oceňuje, že cieľom rekonštrukcie kostola je prinavrátiť jeho interiéru podobu, akú mal, keď ho v roku 1490 postavili.

Výzdoba klenby je čitateľná a podľa reštaurátora aj veľmi príjemná pre diváka.Foto: RTVS/Milan Velecký
Foto: RTVS/Milan Velecký

Okrem historickej hodnoty rebrovej klenby upozorňuje aj na jej estetickú hodnotu: „Ide o výzdobu, ktorá nie je celkom štandardná na takýchto stredovekých rebrách klenby ani nie v zmysle samotného vzoru a ornamentu, ako v tom, že sa zachovala v celkom dobrom stave. Väčšinou sú tieto vrstvy zničené. Nám sa podarilo nájsť celkom pekne zachovalú nástennú maľbu a veľmi sme sa potešili, že sa odprezentuje.“ V rámci rekonštrukcie obnovia aj pôvodný hlavný vchod od kostola, ktorý bol roky zamurovaný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny