Na hlavný obsah

Kirgizský parlament opätovne zvolil Žaparova za premiéra

Jeho potvrdenie vo funkcii môže upokojiť politickú krízu v krajine.

Kirgizský parlament opätovne zvolil Žaparova za premiéra
Ľudia v uliciach Biškeku protestovali proti výsledkom parlamentných volieb. Foto: TASR/AP/Vladimir Voronin

Poslanci kirgizského parlamentu v stredu (14. 10.) v opakovanom hlasovaní potvrdili vo funkcii premiéra populistického nacionalistického politika Sadyra Žaparova, ktorého uplynulý pondelok oslobodili z väzenia demonštranti. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Potvrdenie Žaparova vo funkcii premiéra je podľa krokom k ukončeniu politickej krízy v tejto stredoázijskej krajine, ktorá je blízkym spojencom Ruska.

Predchádzajúci pokus vymenovať Žaparova do funkcie premiéra bol neúspešný. Parlament za jeho zvolenie hlasoval v sobotu (10. 10.), prezident Sooronbaj Žeenbekov ale toto hlasovanie vetoval s odôvodnením, že sa pod vymenovanie Žaparova nepodpíše, pokiaľ parlament nebude uznášaniaschopný. V sobotu (14. 10.) totiž niektorí poslanci neboli v pléne fyzicky prítomní a hlasovali na diaľku, píše agentúra Reuters. V stredu (14. 10.) sa na mimoriadnom zasadaní parlamentu zúčastnilo už viac ako 80 zo 120 poslancov a Žeenbekov dal vymenovaniu Žaparova zelenú.

Sporné voľby zo 4. októbra vyhrali strany spriaznené s proruským prezidentom Sooronbajom Žeenbekovom, ale opozícia i volební pozorovatelia výsledok hlasovania spochybnili. Ešte pred samotnými voľbami sa totiž objavili podozrenia z volebných podvodov, predovšetkým z kupovania hlasov najbohatšími politickými subjektmi.

Strany, ktoré vo voľbách neuspeli, odmietli ich výsledky uznať a v Biškeku vypukli masové nepokoje. Úrady medzičasom výsledky volieb anulovali, čo však neviedlo k ukončeniu protestov, ktorých účastníci z väzenia oslobodili viacerých predstaviteľov opozície.

Medzi prepustenými bol i Žarapov, ktorého kirgizský najvyšší súd neskôr oslobodil spod obžaloby v kauze bratia rukojemníkov v roku 2013, pre ktorú sa ocitol vo väzení. Demonštranti oslobodili aj kirgizského exprezidentka Almazbeka Atambajeva, ktorý bol ale v sobotu (10. 10.) znovu zadržaný. Protestujúci chcú zvrhnúť prezidenta Žeenbekova a zostaviť novú vládu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet