Na hlavný obsah

Koronavírus v Európe: Rusko hlási rekord, v Nemecku pribúdajú ohniská

Rakúsko oznámilo nové opatrenia.

Koronavírus v Európe: Rusko hlási rekord, v Nemecku pribúdajú ohniská
Cestujúci s ochrannými rúškami sedia autobuse. Foto: TASR/AP

V Česku zaznamenali v nedeľu (18. 10.) 5 059 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je dosiaľ najvyšší počet za tento deň v týždni. Vyplýva to z údajov zverejnených v noci na pondelok (19. 10.) na webe českého ministerstva zdravotníctva.

Nový údaj prichádza po 8 713 pozitívnych testoch zo soboty (17. 10.), ktoré boli rekordným denným nárastom počas víkendu, keď sa zvyčajne otestuje menej ľudí, ako uviedol server Novinky.cz.

Od začiatku pandémie malo v ČR pozitívny test na koronavírus 173 885 ľudí, ochoreniu COVID-19 podľahlo 1 422 pacientov. Dosiaľ sa vyliečilo 72 134 osôb.

Momentálne je v Česku infikovaných 100 329 ľudí, ukazuje aktuálna štatistika. K nedeľňajšiemu večeru boli 3 519 pacienti hospitalizovaní. Od konca septembra sa pritom počet pacientov v nemocniciach strojnásobil a trojnásobne vyšší je i počet osôb hospitalizovaných vo vážnom stave.

V Česku platia sprísnené opatrenia. Väčšina opatrení platí do 3. novembra, teda do konca núdzového stavu. Školy majú byť zatiaľ zatvorené do 1. novembra.

Problémová Budapešť

Počas uplynulých 24 hodín v Maďarsku potvrdili nákazu u 1 478 ľudí, počet infikovaných v krajine tak stúpol na 47 768. Na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 zomrelo 31 chronicky chorých pacientov, z ktorých väčšina bola vo vyššom veku, informoval v pondelok vládny server koronavirus.gov.hu.

Celkový počet úmrtí v krajine tak dosiahol číslo 1 173. Z nákazy sa zotavilo už 14 312 ľudí. Aktuálne je infikovaných 32 283 osôb, z ktorých 31 percent je z Budapešti.

S ochorením COVID-19 ošetrujú v maďarských nemocniciach 1 896 pacientov, z nich 188 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Mimoriadne prázdniny sú nariadené v 40 materských školách a na 13 školách. Dištančné vzdelávanie prebieha v súčasnosti na 15 školách a v 117 triedach v krajine.

Skoro dva milióny testov v Rakúsku

Rakúsko za posledných 24 hodín zaznamenalo 1 121 nových prípadov nákazy, ako v pondelok informoval denník Kurier. Celkový počet potvrdených prípadov nákazy v Rakúsku tak dosiahol 66 314. V krajine celkovo vykonali už 1 952 578 testov. V spojitosti s ochorením COVID-19 v krajine zomrelo 904 osôb.

Rakúska vláda v pondelok oznámila nové opatrenia v súvislosti s pandémiou, ktoré vstúpia do platnosti od piatkovej polnoci, ovplyvnia oblasť kultúry vrátane Viedenskej štátnej opery, píše Kurier.

Ľudia s ochrannými rúškami na zabránenie šírenia nového koronavírusu cestujú verejnou dopravou vo Viedni.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/APFoto: TASR/AP

Počet návštevníkov na podujatiach na otvorenom priestranstve bude obmedzený na 1 500 ľudí. Vo vnútorných priestoroch to bude 1 000 osôb. Všetky osoby na kultúrnych podujatiach budú musieť mať vopred pridelené miesto na sedenie.

Ohniská v Nemecku

Nemecko za posledných 24 hodín eviduje 4 325 nových prípadov nákazy, informoval Inštitút Roberta Kocha (RKI). Bavorský premiér Markus Söder vzhľadom na rastúci počet infikovaných vyzval, aby sa v ohniskách nákazy zaviedla jednotná povinnosť nosiť rúško na verejnosti. K ohniskám pribudol napríklad aj Hamburg, kritická je situácia v Delmenhorste na severozápade krajiny.

Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú okolo tabule upozorňujúcej na povinné nosenie rúška na ulici v Mníchove.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/APFoto: TASR/AP

Počet nových prípadov v Nemecku je nižší ako v predchádzajúcich dňoch. Podľa agentúry DPA je ale bežné, že víkendová bilancia je nižšia, pretože laboratóriá vykonajú menej testov a úrady tiež nedostávajú údaje zo všetkých laboratórií. Oproti iným pondelkovým štatistikám ale počet infekcií výrazne vzrástol; minulý týždeň ich Nemecko oznámilo 2 467.

66 mŕtvych na Ukrajine

Ukrajina za posledných 24 hodín zaznamenala 4 766 nových prípadov, čím sa celkový počet potvrdených prípadov o začiatku pandémie zvýšil na 303 638. Informovala o tom agentúra Ukrinform.

Najviac nových prípadov (385) zaznamenali v hlavnom meste Kyjev. V krajine takisto pribudlo 66 nových úmrtí súvisiacich s koronavírusovým ochorením COVID-19.

Denný prírastok prípadov koronavírusu na Ukrajine.Foto: worldometers.info
Foto: worldometers.infoFoto: worldometers.info

Celkový počet obetí epidémie na Ukrajine sa tým zvýšil na 5 673. Počet uzdravených pacientov v krajine sa zvýšil o 1 112 na 126 489. V nedeľu hlásili ukrajinské úrady 5 231 prípadov nákazy a v sobotu rekordných 6 410.

Rekord v Rusku

Rusko za posledný deň zaznamenalo 15 982 nových prípadov, čo je najvyšší počet od začiatku pandémie. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ruského krízového strediska na boj s koronavírusom. V krajine od začiatku pandémie zaznamenali 1 415 316 prípadov nákazy. V Moskve za posledných 24 hodín potvrdili 5 376 infekcií.

Denný prírastok prípadov koronavírusu v Rusku.Foto: worldometers.info
Foto: worldometers.infoFoto: worldometers.info

Starosta mesta Sergej Sobianin v pondelok oznámil, že hromadné očkovanie proti koronavírusu bude pre obyvateľov Moskvy dostupné v decembri až januári. Toto očkovanie prinesie víťazstvo nad pandémiou, napísal Sobianin na svojej webovej stránke.

V súčasnosti je podľa Sobianina v Moskve v súvislosti s koronavírusom hospitalizovaných približne 10 000 ľudí vrátane 1 000 pacientov napojených na pľúcne ventilátory. Návrat k prísnym obmedzeniam, lockdownu, by však podľa jeho slov bol „neprijateľný a nemožný„.

Ďalšia vakcína

Ruský prezident Vladimír Putin v stredu 14. októbra oznámil, že Rusko zaregistrovalo už druhú vakcínu proti ochoreniu COVID-19, pripomína DPA. Registrovanú vakcínu s názvom EpiVacCorona podľa prezidentových vyjadrení vyvinuli vedci vo výskumnom centre sibírskeho mesta Novosibirsk.

V Rusku bola ešte v auguste registrovaná vakcína Sputnik V, ktorú vyvinulo Národné výskumné centrum pre epidemiologický a mikrobiologický výskum Nikolaja Gamaleju (NICEM).

Táto vakcína bola zaregistrovaná ešte pred ukončením klinických skúšok, čo u svetových vedcov vyvolalo pochybnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet