Na hlavný obsah

Koronavírusom sa dá nakaziť aj viackrát, upozorňujú vedci

Nové zistenia môžu ovplyvniť vývoj vakcíny proti koronavírusu.

Koronavírusom sa dá nakaziť aj viackrát, upozorňujú vedci
Ľudia v uliciach Pekingu nosia rúška, aby sa ochránili pred nákazou koronavírusom. Foto: SITA/AP

Mladý pacient z amerického štátu Nevada sa koronavírusom nakazil dvakrát. Prvý pozitívny test na koronavírus mal 18. apríla a z nákazy sa vyliečil v domácej karanténe. V máji podstúpil dva testy, ktoré oba mali negatívny výsledok.

Po 48 dňoch od prvotnej nákazy sa však uňho 5. júna opätovne potvrdila infekcia koronavírusom SARS-CoV-2, tentokrát však inou mutáciou. Priebeh ochorenia 25-ročného muža sa zhoršil natoľko, že musel byť hospitalizovaný a pripojený na kyslíkový prístroj.

Jeho prípad podrobne sleduje medicínska štúdia, ktorú v pondelok (12. 10.) zverejnil prestížny vedecký časopis The Lancet Infectious Diseases. Štúdia potvrdila, že nakaziť sa novým druhom koronavírusu je možné viackrát. Autori štúdie zároveň otvorili diskusiu o tom, či je vôbec možné vybudovať si imunitu proti koronavírusu SARS-CoV-2.

Imunitu pred nákazou budú ďalej skúmať

Príčina opätovnej nákazy má podľa autorov štúdie dve vysvetlenia – pacient mohol byť vystavený silnejšej dávke koronavírusu SARS-CoV-2 ako pri prvej nákaze alebo mohlo ísť o agresívnejšiu odnož tohto vírusu. Okrem spomínaného prípadu štúdia hovorí aj o štyroch ďalších známych prípadoch opätovného nakazenia koronavírusom, a to v Belgicku, Holandsku, Hong Kongu a Ekvádore.

Prípady opätovnej nákazy sú momentálne známe len výnimočne. Vedci však v tejto súvislosti pripomínajú, že u mnohých infikovaných sa príznaky ochorenia COVID-19 neprejavia a aj ich prvotný test je preto väčšinou negatívny. Ak sa im teda ochorenie aj neskôr potvrdí, je takmer nemožné zistiť, či už v minulosti nakazení neboli.

Podľa vedcov v súčasnosti neexistujú dôkazy, že by ľudia, ktorí sa uzdravili z ochorenia COVID-19, boli chránení pred opätovnou nákazou.

Nové zistenie by podľa vedcov mohlo ovplyvniť najmä vývoj vakcíny proti koronavírusu. „Možnosť opätovnej nákazy by mohla mať zásadný dosah na to, ako rozumieme imunite voči (ochoreniu) COVID-19 – najmä keď nám chýba účinná vakcína,“ vyjadril sa jeden z autorov štúdie Mark Pandori z Nevada State Public Health Laboratory. Zároveň dodal, že na lepšie porozumenie toho, ako funguje imunita proti koronavírusu a prečo majú prípady tzv. reinfekcie pravdepodobne sťažený priebeh nákazy je potrebný podrobnejší výskum.

Podľa vedcov v súčasnosti neexistujú dôkazy, že by ľudia, ktorí sa uzdravili z ochorenia COVID-19, boli chránení pred opätovnou nákazou. Autori štúdie zároveň upozorňujú, že nemajú dostatok informácií o tom, ako dlho protilátky po prekonaní infekcie koronavírusom zostávajú v ľudskom tele.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet