Na hlavný obsah

Košická samospráva odpustí polovicu nájomného

Reaguje tak na protiepidemické opatrenia.

Košická samospráva odpustí polovicu nájomného
Celoštátne opatrenia proti šíreniu koronavírusu dávajú zabrať mnohým podnikateľom. Foto: TASR

Košický samosprávny kraj (KSK) poskytne nájomcom svojich nebytových priestorov 50-percentnú zľavu na nájomnom. Týka sa to obdobia, počas ktorého im protiepidemické opatrenia neumožnili podnikať v prenajímaných priestoroch.

Povinné zatvorenie prevádzok počas prvej vlny pandémie spôsobilo stratu príjmov mnohých podnikateľov či umelcov, s čím súvisí aj platobná neschopnosť uhrádzania nájomného.

„Ekonomické straty, ktoré ovplyvnili aj fungovanie prevádzok v našom vlastníctve, nám nie sú ľahostajné a chceme znížiť ich dosahy. Tí, ktorí majú prevádzky v župných budovách a spĺňajú podmienky na odpustenie časti nájmu, môžu podať žiadosť do 15. novembra,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Ide podľa neho najmä o umelcov pracujúcich v oblasti nezriaďovanej kultúry, podnikateľov, ktorí prevádzkujú bufety v budovách škôl a školských zariadeniach alebo tých, ktorí si prenajímajú nebytové priestory a prevádzkujú stravovacie zariadenia.

Nižšie nájomné zaplatia tí, ktorí splnia podmienky v zmysle zákona o poskytovaní dotácií a bola im schválená žiadosť o dotáciu na úhradu nájmu ministerstvom hospodárstva.

„Nájomcom, ktorí počas sťaženého obdobia neuhradili nájomné, čím im vznikol dlh, bude tento dlh odpustený. S tými, ktorí nájomné už uhradili, uzatvoríme dohodu o zľave z budúceho nájomného, a to za obdobie, kedy nemohli v dôsledku pandemických opatrení podnikať. Podobne budeme postupovať aj v prípade druhej vlny pandémie,“ dodal Trnka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny