Na hlavný obsah

Krajčí vypočul hlasy zubárov, budú môcť robiť odbery

Ministerstvo narýchlo zmenilo predpisy, aby sa aj zubári mohli zapojiť do celoplošného testovania.

Krajčí vypočul hlasy zubárov, budú môcť robiť odbery
Vykonávanie testov na COVID-19 považujú všetky krajiny za dôležitý krok v boji proti pandémii. Foto: SITA/AP/Elaine Thompson

Zubní lekári budú môcť počas celoplošného testovania, ktoré sa uskutoční už tento víkend (31. 10. – 1. 11.), robiť odbery z nosohltana potrebné na vykonanie antigénových testov. Rozhodol o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) vo štvrtok (29. 10.) po kritike z radov zubárov.

Minister Krajčí privítal záujem zubných lekárov o zapojenie sa do práce odberových tímov. „Ministerstvo zdravotníctva SR požiadavky Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) komunikovalo s autoritami odboru zubné lekárstvo, ako aj s prezidentom SKZL a prijalo záver, že pre potreby celoplošného testovania populácie v SR na ochorenie COVID-19 zubným lekárom umožní realizovať odber z nosohltana ,“ uviedol Krajčí.

SKZL poukázala na to, že zubní lekári nebudú môcť počas celoplošného testovania robiť odbery. Mohla za to podľa vyhláška ministerstva zdravotníctva, ktorá ich zaradila medzi nelekárske povolania. Žiadala preto nápravu.

Minister v reakcii argumentoval, že zdravotnícke povolanie zubný lekár je podľa európskej smernice autonómnym samostatne regulovaným povolaním s koordináciou vzdelávania na európskej úrovni, odlišným od povolania lekár. „Ide o mimoriadne náročné zdravotnícke povolanie vyžadujúce si vysokú odbornosť,“ dodal.

Pomôcť môžu aj veterinári

Ministerstvo zdravotníctva zároveň informovalo, že do akcie Spoločná zodpovednosť sa môžu zapojiť aj veterinárni lekári. Ich úlohou bude vykonávať vizuálnu kontrolu odobratej vzorky na diagnostickom teste a zaznamenať zistené údaje. Jedinou podmienkou je pre nich dôkladne si pred začiatkom testovania pozrieť inštruktážne video.

„Veterinárni lekári v zmysle platnej príslušnej legislatívy nie sú zdravotnícki pracovníci a tak nie sú odborne spôsobilí na výkon odberu,“ dodáva ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko