Na hlavný obsah

Lídri európskych štátov odsúdili provokácie Turecka v Stredozemnom mori

Kroky Ankary budú pozorne sledovať do najbližšieho samitu EÚ.

Lídri európskych štátov odsúdili provokácie Turecka v Stredozemnom mori
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) sa rozpráva s francúzskym prezidentom Emanuelom Macronom a cyperským prezidentom Nicosom Anastasiadesom. Foto: SITA/AP

Predseda Európskej rady Charles Michel v piatok (16. 10.), po skončení dvojdňového samitu EÚ v Bruseli, odsúdil „jednostranné kroky a provokácie“ Turecka v Stredozemnom mori. Lídri štátov EÚ zároveň vyzvali k posilneniu obchodnej spolupráce s africkými krajinami, ktorým chcú viac pomáhať v boji s pandémiou koronavírusu. EÚ chce tiež intenzívnejšie zapojiť Afriku do obmedzovania nelegálnej migrácie.

Ankara sa opäť dostala do sporov s Gréckom a Cyprom v súvislosti s obnovením prieskumných vrtov a návratom lode Oruç Reis do sporných vôd. Lídri v záveroch zo samitu „naliehavo žiadajú“ Turecko, aby tieto opatrenia zvrátilo a usilovalo sa o zmiernenie napätia, pričom odkázali, že EÚ pozorne sleduje vývoj situácie.

„Európska únia vyjadruje poľutovanie nad obnovenými jednostrannými a provokatívnymi krokmi Turecka vo východnom Stredomorí vrátane nedávnych prieskumných aktivít,“ uviedlo 27 lídrov EÚ v spoločnom vyhlásení. Zároveň vyzvali Ankaru, aby prestala s týmito aktivitami a zopakovali svoju „úplnú solidaritu“ s Gréckom a Cyprom.

Stratégia dohodnutá na poslednom samite EÚ (1. – 2. 10.) sa nezmení, čo znamená, že Únia bude pozorne monitorovať turecké aktivity vo východnom Stredomorí a o ďalších krokoch vrátane možnosti uvalenia cielených sankcií rozhodne na nasledujúcom decembrovom samite. Ankara má dovtedy čas na prehodnotenie svojich krokov.

Lepšia spolupráca s Afrikou

Prezidenti a premiéri sa tiež zhodli na tom, že ich krajiny by mohli viac investovať do množstva rozvíjajúcich sa odvetví v afrických štátoch. Zdôraznili aj potrebu poskytnúť Afrike pomocnú ruku pri zvládaní pandémie koronavírusu a jej následkov, napríklad prostredníctvom distribúcie dostatočného množstva vakcín.

Únia chce podľa prijatých záverov africké štáty viac zapojiť do spolupráce v boji proti nelegálnej migrácii a prevádzačským gangom. Chce tiež dosiahnuť, aby vo väčšej miere prijímali svojich občanov, ktorým európske štáty neudelia azyl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet