Na hlavný obsah

Lietadlá a vrtuľníky pomôžu s hasením požiaru na Kilimandžáre

Požiar postihol dve percentá rozlohy hory.

Lietadlá a vrtuľníky pomôžu s hasením požiaru na Kilimandžáre
Na snímke muž pomáha hasiť požiar na africkej hore Kilimandžáro. Foto: SITA/AP

Helikoptéry a lietadlá pomôžu v Tanzánii bojovať s požiarom, ktorý vypukol na tamojšej najvyššej hore – Kilimandžáre. Píše to spravodajský server BBC News. Oheň vzbĺkol už v nedeľu (11. 10.), od tej doby sa ho snažia uhasiť hasiči s pomocou niekoľkých stoviek dobrovoľníkov.

Je to ťažšie, než sme si mysleli,“ pripustil minister prírody a turizmu Hamisi Kigwangalla. Hasenie požiaru sťažuje vysoká nadmorská výška, sucho, silný vietor aj druh vegetácie na mieste. Hasiči a dobrovoľníci navyše nemajú dostatočne kvalitné vybavenie.

Uľahčiť hasenie požiaru, ktorý sa zatiaľ dotkol asi dvoch percent rozlohy afrického masívu, majú práve lietadlá a helikoptéry, ktoré zrejme poskytnú tanzánske štátne firmy.

Stále sa presne nevie, prečo požiar na známej africkej hore vypukol. V utorok (13. 10.) ale hovorca správy národných parkov v Tanzánii, pod ktorú spadá aj Kilimandžáro, pripustil možnosť, že požiar spôsobilo ohrievanie jedla zo strany turistov a horolezcov.

Na satelitnej snímke vidieť požiar na africkej hore Kilimandžáro. Foto: SITA/AP/NASA
Foto: SITA/AP/NASAFoto: SITA/AP/NASA

Kilimandžáro je významnou africkou turistickou destináciou. Zhruba 6 000 metrov vysokú horu každý rok zdolá okolo 50 000 turistov. Prvý doložený výstup sa uskutočnil 6. októbra 1889.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet