Na hlavný obsah

Macron chce chrániť Francúzsko pred radikálnym islamom

Pomôcť má lepšia kontrola školskej dochádzky aj financovania výstavby mešít.

Macron chce chrániť Francúzsko pred radikálnym islamom
Francúzsky prezident Emanuel Macron predstavil svoju stratégiu v boji proti separatizmu a fenoménu, ktorý vo francúzsku nazývajú "paralelná spoločnosť" radikálnych moslimov. Foto: SITA/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron predstavil plán, ktorým chce chrániť sekulárne hodnoty francúzskeho štátu pred radikálnym islamom. Oznámil prísnejší dohľad nad školskou dochádzkou detí z moslimských rodín či lepšiu kontrolu financovania mešít zo zahraničia.

Občanom sa prihovoril v meste Les Mureaux, ktoré je známe vysokým podielom prisťahovalcov. Islam označil ako náboženstvo „v kríze“, a to na celom svete.

Francúzsko musí podľa Macrona urobiť viac pre to, aby prisťahovaleckým komunitám ponúklo ekonomickú a sociálnu mobilitu, pričom vysvetlil, že „vákuum“ v tejto sfére často vypĺňajú práve islamistickí radikáli.

Macronov dlho očakávaný prejav prišiel 18 mesiacov pred prezidentskými voľbami. V nich bude čeliť výzvam zo strany pravice, ktoré súvisia s narastajúcimi obavami verejnosti o bezpečnosť a poriadok vo Francúzsku. V krajine žije jedna z najpočetnejších moslimských komunít v Európe.

Moslimský štát v štáte

Macron vo svojom príhovore odsúdil trend „islamistického separatizmu“, ktorý je v rozpore s francúzskymi hodnotami a snaží sa vytvoriť „paralelnú spoločnosť“ s vlastnými pravidlami, ktoré sú nad zákonmi štátu.

Francúzsky prezident sa počas svojej návštevy mesta Les Mureaux bol pozrieť aj v miestnej dielni, kde ženy šijú ochranné rúška.Foto: AP
Foto: APFoto: SITA/AP

Táto forma sektárstva sa podľa neho často premieta do prípadov, keď deti nechodia do školy a keď sa športové, kultúrne a iné komunitné aktivity zneužívajú ako „zámienka na výučbu princípov, ktoré nie sú v súlade s právnymi normami republiky“.

Posilnenie sekularizmu

Macron tiež oznámil, že vláda v decembri predloží návrh zákona, ktorý posilní legislatívu z roku 1905 o odluke cirkvi od štátu. Medzi novými ustanoveniami bude prísnejšia kontrola učebných osnov na súkromných školách a prísnejšie obmedzenia domáceho vzdelávania z iných dôvodov, ako sú zdravotné problémy dieťaťa.

Komunitné združenia, ktoré dostávajú štátne dotácie, budú musieť podpísať zmluvu potvrdzujúcu ich oddanosť sekularizmu a základným hodnotám, ku ktorým sa hlási Francúzsko. Uľahčí sa ukončenie činnosti tých z nich, ktoré porušujú pravidlá brániace indoktrinácii.

Súčasťou nových opatrení bude aj zákaz nosenia náboženských symbolov pre zamestnancov firiem pracujúcich vo verejných službách na základe objednávky štátu. Tento zákaz už platí pre štátnych zamestnancov.

Macron vysvetlil, že v krajine pribúdajú prípady, keď napr. vodiči autobusov MHD odmietli povoliť vstup ženám, ktorých oblečenie považovali za príliš vyzývavé.

Odstrihnutie od zahraničných vplyvov

Francúzsky prezident vo svojom príhovore zdôraznil aj to, že islam vo Francúzsku je potrebné „oslobodiť od zahraničných vplyvov“, pričom spomenul krajiny ako Saudská Arábia, Katar či Turecko.

Agentúra AFP poznamenala, že Francúzsko bolo v posledných rokoch donútené k reflexii svojich základných republikánskych hodnôt. Mnohí Francúzi si myslia, že sú po viacerých teroristických útokoch, ku ktorým prišlo od roku 2015, ohrozené islamom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet