Na hlavný obsah

Maďarsko predĺži kontroly na hraniciach

Hranice Maďarska sú pre pandémiu pre cudzincov zatvorené od 1. septembra.

Maďarsko predĺži kontroly na hraniciach
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Maďarsko v rámci opatrení na ochranu pred šírením nového druhu koronavírusu predlžuje kontroly na svojich úsekoch vnútorných hraníc Európskej únie (EÚ) o ďalší mesiac s platnosťou do 1. novembra. Vyplýva to z vládneho nariadenia zverejneného vo štvrtok (1.10.) v štátnom vestníku. Pôvodne vláda kontroly zaviedla na obdobie od 1. septembra do 30. septembra.

Kontroly sú aj na lesných a poľných cestách

Na vnútorných schengenských hraniciach Maďarska je celkom 127 hraničných priechodov, z ktorých na desiatich sa kontrolujú osoby aj tovar. Päť z nich – Tornyiszentmiklós-Pince (Slovinsko), Hegyeshalome-Nickelsdorf (Rakúsko), Rajka-Rusovce (SR), Parassapuszta-Šahy (SR) a Tornyosnémeti-Milhosť (SR) – možno použiť na medzinárodnú tranzitnú dopravu.

Výhradne na osobnú dopravu je možné použiť 31 kontrolovaných hraničných priechodov, pritom polícia na hraniciach kontroluje aj 86 menších poľných, lesných či turistických ciest.

Občania krajín V4 majú výnimku

Pre občanov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) zostávajú v platnosti miernejšie pravidlá zákazu vstupu cudzincov na územie Maďarska, oznámil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Občania Česka, Poľska a Slovenska môžu vstúpiť do Maďarska, ak sa preukážu rezerváciou ubytovania ešte pred septembrovým uzatvorením hraníc a majú negatívny PCR test starý najviac päť dní. Test musí byť v maďarskom, prípadne anglickom jazyku.

Občania SR môžu prekročiť maďarské hranice aj v rámci malého prihraničného styku, pri ktorom je obmedzený pobyt na maďarskom území do 24 hodín. Povolenie platí pre pobyt na území Maďarska do vzdialenosti najviac 30 kilometrov od štátnych hraníc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet