Na hlavný obsah

Matovič rokoval s Merkelovou. Témami boli pandémia aj rozpočet

V záverečný deň samitu sú na programe debaty o vonkajších vzťahoch.

Matovič rokoval s Merkelovou. Témami boli pandémia aj rozpočet
Zľava nemecká kancelárka Angela Merkelová a slovenský premiér Igor Matovič. Foto: FB Igor Matovič

Slovenský premiér Igor Matovič začal druhý deň samitu EÚ v Bruseli rokovaním s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou o európskom rozpočte a pandémii. V rámci návrhu europoslancov zvýšiť dlhodobý rozpočet o ďalších 39 miliárd eur vyjadril nádej, že Nemecko ako predsedajúca krajina v Rade EÚ nájde s Európskym parlamentom „dobrý kompromis pri celom balíku európskeho rozpočtu“, informoval premiér v piatok (16. 10.).

Partneri zároveň diskutovali aj o súčasnej pandemickej situácii, ktorá sa vo viacerých európskych krajinách zhoršuje. Riešenie vidí v obmedzovaní mobility ľudí a stretávania sa. „Vo štvrtok podvečer (15. 10.) sme sa všetci zhodli, že jediný spôsob, ako dostať situáciu ako tak pod kontrolu, je obmedzovanie mobility a stretávania sa ľudí … presne cesta, ktorou sme sa aj na Slovensku vydali,“ dodal.

V záverečný deň samitu majú šéfovia štátov a vlád na programe debaty o vonkajších vzťahoch EÚ, hlavne s Afrikou, pretože sa pripravuje samit EÚ-Africká únia, a tiež spoločné opatrenia prijímané v súvislosti s koronakrízou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko