Na hlavný obsah

Matovič: V boji proti COVID-19 je kľúčová minimalizácia stretnutí a mobilizácia ľudí

Zhodli sa na tom lídri EÚ.

Matovič: V boji proti COVID-19 je kľúčová minimalizácia stretnutí a mobilizácia ľudí
Slovenský premiér Igor Matovič (vľavo) a český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Krajiny Európskej únie nechcú dohodu so Spojeným kráľovstvom o budúcich vzťahoch za každú cenu, pri cieľoch znižovania skleníkových emisií netreba zabudnúť na vplyvy tejto stratégie pre národné ekonomiky, boj proti pandémii ochorenia COVID-19 je nutné koordinovať a vzťahy EÚ s Afrikou musia byť aj o readmisiách nelegálnych utečencov. Týmito slovami zhodnotil predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) v piatok (16. 10.) hlavné body dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Bez silenej dohody

Premiér upozornil na spoločnú výzvu na konštruktívnejší prístup pre britskú stranu, aby bolo možné dohodu o budúcich vzťahoch – výhodnú pre obe strany – uzavrieť ešte do konca októbra. Priznal však, že aj Slovensko musí byť pripravené na scenár bez dohody s Britániou.

Emisie treba znížiť

Matovič zdôraznil potrebu riešiť klimatickú krízu, lebo dopady klimatických zmien vidíme už aj dnes a aj na Slovensku. „Cieľ znížiť emisie skleníkových plynov o 55 percent do roku 2030 nikto nespochybnil, ale očakával som jasnejšie správy o vplyvoch tejto iniciatívy,“ uviedol s vyjadrením súhlasu so zavedením celoúnijnej uhlíkovej dane, čiže preclenia tovarov na hraniciach EÚ z tých krajín, ktoré majú nižšie ekologické štandardy pri ich výrobe. „Z uhlíkových ciel by sme mohli financovať väčšiu ekologizáciu nášho hospodárstva,“ vysvetlil.

Účinné zbrane

Predseda vlády pripomenul, že lídri EÚ dlhý čas venovali debatám o tom, ako úspešne bojovať proti pandémii spojenej s ochorením COVID-19. Nešlo len o potrebu vymieňať si skúsenosti, ale členské štáty sa zhodli na tom, že situácia v celej Európe sa zhoršuje, a preto je snaha spoločne eliminovať nárast nových infekcií, čomu pomáha aj na Slovensku „minimalizácia spoločenských aktivít a stretnutí“.

Aj o migrácii

V oblasti zahraničnej politiky, o ktorej premiéri a prezidenti hovorili v piatok dopoludnia, Matovič podľa vlastných slov pomohol presadiť, aby sa do spoločných záverov o spolupráci medzi EÚ a africkými krajinami dostala zmienka o readmisii. „Ak nejakí utečenci nemajú dôvody na azyl, tak treba, aby africké krajiny boli ochotné zabezpečiť ich návrat domov,“ odkázal premiér.

V rámci summitu mal bilaterálne rokovanie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a vo štvrtok bol ako hosť na summite Európskej ľudovej strany (EPP) na pozvanie jej predsedu Donalda Tuska, s ktorým hovoril aj o žiadosti strany OĽANO stať sa členom tejto európskej politickej rodiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko