Na hlavný obsah

Medvede v tatranských osadách máme pre ich premnoženie, bránia sa vo Vysokých Tatrách

Odmietajú, že by nespolupracovali so Štátnou ochranou prírody.

Medvede v tatranských osadách máme pre ich premnoženie, bránia sa vo Vysokých Tatrách
Na Slovensku v roku v 2017 rezonoval prípad medvedice s dvomi mláďatami v Starom Smokovci. Foto: TASR

Hlavnou príčinou zachádzania medveďov do centrálnej časti mesta Vysoké Tatry je ich premnoženie, uviedla hovorkyňa mesta Daniela Birková. Mesto argumentuje tým, že optimálny počet medveďov na území Tatranského národného parku (TANAP) bol podľa štúdií a odbornej literatúry stanovený na 42. Pri sčítaní v roku 2012 však bolo v správe TANAP-u zaznamenaných 134 jedincov a odvtedy sa ich počet ešte dvoj až trojnásobne zvýšil.

„Denne nás medvede ohrozujú na sídliskách, v okolí záhrad a sme presvedčení, že zásahový tím situáciu nemonitoruje dosť efektívne. Domnievame sa, že samotné monitorovanie v súčasnej situácii nestačí. Hlavnou príčinou pohybu medveďa v intraviláne mesta je podľa nášho názoru fakt, že je premnožený,“ ozrejmila Birková.

Mesto odmieta, že by nespolupracovalo so Štátnou ochranou prírody (ŠOP) či inými orgánmi štátnej správy, problém rieši už dlhodobo rôznymi spôsobmi a informuje verejné inštitúcie. Rovnako údajne robí opatrenia, ako inštaláciu elektrických ohradníkov, staničiek či spolupracuje na nových zabezpečeniach kontajnerových stojísk. Problém podľa mesta pomáha riešiť aj mestská polícia, ktorá podniká výjazdy k nahláseným výskytom medveďa od občanov.

Riaditeľ ŠOP Dušan Karaska adresoval primátorovi Vysokých Tatier Jánovi Mokošovi výzvu, aby bezodkladne riešil uvedenú situáciu. Karaska v liste napísal, že Vysoké Tatry dlhodobo zanedbávajú svoje povinnosti vyplývajúce zo zákona o odpadoch, čím znemožňujú účinné zvládnutie problému s výskytom medveďa hnedého v tatranských osadách.

Podľa Karasku vedenie mesta nespolupracuje so zásahovým tímom medveďa hnedého a nepodporuje jeho aktivity. Za hlavnú príčinu častej prítomnosti medveďov v blízkosti ľudských obydlí označil nedostatočné zabezpečenie kontajnerových stojísk, ktoré medvede navštevujú kvôli potrave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny