Na hlavný obsah

Na koronavírus zomrela česká herečka Jana Andresíková

Diváci si ju pamätajú ako nezabudnuteľnú čarodejnicu z československého seriálu Arabela.

Vo veku nedožitých 80 rokov v pondelok (19. 10.) popoludní podľahla ochoreniu COVID-19 česká herečka Jana Andresíková.  Ako prvý priniesol správu web Blesk.cz, ktorému ju potvrdila herečkina dcéra Michaela Binderová. Okolnosti úmrtia priblížil blízky rodinný priateľ a manažér herečky René Kekely.

„Posledné mesiace života strávila v nemocničných zariadeniach po zlomenine krčku. V centre následnej starostlivosti v Mělníku mala skvelú starostlivosť. Bohužiaľ, po prekonaných mnohých ochoreniach jej telo nápor oslabenia z infekčnej choroby nevydržalo,“ povedal Kekely pre Novinky.cz.

„Dnes ráno (v pondelok, pozn. red.) sa jej stav extrémne zhoršil, bola prevezená do nemocnice a popoludní odišla,“ uviedol pre Blesk.cz.

Sedemdesiatdeväťročná Jana Andresíková sa narodila v roku 1941 v Kroměříži. Vyštudovala Janáčkovu akadémiu múzických umení. Popri legendárnej úlohe v seriáli Arabela a Arabela sa vracia bola výraznou aj jej filmová úloha kráľovnej Elišky Přemyslovny v televíznom filme Poslední královna (1975). Jej poslednou filmovou úlohou bola pomätená Lejdy vo filmoch režiséra Zdeňka Trošku Kameňák 1 a Kameňák 3.

Mala výrazne zafarbený hlas, vďaka ktorému sa často uplatňovala aj v dabingu a pred rozhlasovým mikrofónom. Okrem iného prepožičala hlas americkej herečke Whoopi Goldbergovej vo filme Sestra v akci. V roku 2010 získala Cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet