Na hlavný obsah

Na siedmy raz úspech? Otvorenie nového letiska v Berlíne sa blíži, vládny terminál už funguje

Celé letisko uvedú do prevádzky 31. októbra.

Na siedmy raz úspech? Otvorenie nového letiska v Berlíne sa blíži, vládny terminál už funguje
Na snímke terminál letiska Berlín-Brandenburg. Foto: SITA/AP

Príletom spolkovej ministerky poľnohospodárstva Julie Klöcknerovej z Luxemburska otvorilo nové letisko v nemeckej metropole Berlín v stredu (21. 10.) svoj vládny terminál.

Terminál bude slúžiť pre lety prezidenta, kancelárky a ministrov. Zároveň pôjde o novú vstupnú bránu Berlína pre návštevy zahraničných štátnikov, uviedla agentúra DPA.

Otvorenie vládneho terminálu sa uskutočnilo pred oficiálnym spustením prevádzky nového Letiska Berlin-Brandenburg (BER), ktoré sa uskutoční 31. októbra.

Tegel zavrú v novembri

Počas uplynulých 26 rokov využívali nemecké vládne lietadlá Letisko Berlín-Tegel, ležiace severozápadne od centra mesta. Toto letisko zatvoria 8. novembra.

Vládna letka stále zostáva na Letisku Kolín/Bonn, ale plánuje sa jej presun do Berlína, nie však skôr než koncom tohto desaťročia, uvádza DPA.

Pohltí staršie letisko

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v stredu na Twitteri vzdalo Letisku Berlín-Tegel poctu po ostatnej ceste šéfa nemeckej diplomacie Heika Maasa.

Letisko Berlín-Tegel ich zažilo všetkých – britskú kráľovnú Alžbetu II. v roku 1992, amerického exprezidenta Baracka Obamu v roku 2016, ako aj nespočetné množstvo VIP osobností a štátnych návštev,“ uviedol rezort.

Nový vzdušný prístav BER je situovaný na juhovýchodnom okraji hlavného mesta. Jeho otvorenie však mešká deväť rokov, výstavba sa predražila o najmenej šesť miliárd eur a nepodarilo sa dodržať šesť termínov otvorenia. Nachádza sa pri staršom Letisku Berlin-Schönefeld, ktoré bolo včlenené do nového areálu ako Terminál 5.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet