Na hlavný obsah

Na zavraždeného učiteľa bola zrejme uvalená fatva

Francúzska polícia vykonala razie u islamských militantov.

Na zavraždeného učiteľa bola zrejme uvalená fatva
Francúzi vo viacerých častiach krajiny sa schádzajú, aby vyjadrili svoj smútok zo smrti zavraždeného učiteľa. Foto: SITA/AP/Michel Spingler

Farncúzska polícia reaguje na vraždu učiteľa dejepisu Samuela Patyho, ku ktorej došlo v piatok (16. 10.) v Paríži. Počas pondelka (19. 10.) vykonala razie u desiatok islamských militantov. Na učiteľa, ktorý v rámci semináru o slobode vyjadrovania otvoril so študentmi diskusiu o karikatúrach islamského proroka Mohameda, bola zrejme uvalená fatva.

O postupe vyšetrovania informovala agentúra AFP s odvolaním sa na francúzskeho ministra vnútra Géralda Darmanina. Minister zároveň oznámil začatie vyšetrovania vo viac ako 80 prípadoch v spojitosti s nenávistnými prejavmi na internete. Zavraždený učiteľ dejepisu bol tiež cieľom takýchto útokov.

Patyho v piatok zavraždil 18-ročný Čečenec, ktorý mal vo Francúzsku spolu so svojou rodinou štatút utečenca. Mladík pred útokom šíril vo svojej komunite aj na internete vyhrážky proti učiteľovi. Polícia sa útočníka neskôr pokúsila zadržať, kládol však odpor a policajti ho viackrát postrelili, na následky čoho umrel.

Na učiteľa uvalili fatvu

Francúzske orgány činné v trestnom konaní označili vraždu učiteľa za teroristický útok. Zadržali 11 mužov. Jeden zatknutý kazateľ a otec jednej z Patyho študentiek na učiteľa „jasne uvalili fatvu“ – alebo islamský náboženský edikt, píše britský denník The Daily Mail.

Paty v rámci seminára o slobode vyjadrovania ukázal svojim študentom karikatúry proroka Mohameda, ktoré nedávno opäť vyšli v satirickom magazíne Charlie Hebdo.

Po útoku na redakciu Charlie Hebdo v roku 2015, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych, zažilo Francúzsko vlnu islamistických útokov, čo vedenie štátu podnietilo k celonárodnej diskusii o mieste islamu v sekulárnej spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet