Na hlavný obsah

Naď zistil pochybenia v štátnej akciovke, podal trestné oznámenie

Podľa jeho slov sa diali šialenosti s majetkom štátu.

Naď zistil pochybenia v štátnej akciovke, podal trestné oznámenie
Foto: TASR/ Martin Baumann

Audit v akciovej spoločnosti Horezza, ktorá sa v rámci rezortu obrany zameriava na hotelové a kúpeľné služby, objavil 23 problematických oblastí, z toho osem vysoko rizikových. Uviedol to vo štvrtok (8. 10.) minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) s tým, že v štátnej akciovke sa za vedenia predošlých ministrov obrany Martina Glváča (Smer-SD) a Petra Gajdoša (SNS) diali „šialenosti s majetkom štátu”.

Podľa Naďa sa týkali aj predajov pozemkov v lokalitách Vysokých Tatier alebo Zemplínskej šíravy, budov a ich zariadenia. Minister upozornil, že sa často predávali do súkromných rúk pod trhovú cenu.

V poriadku nebolo ani účtovníctvo akciovky rezortu. „Mesiace tam pracuje niekoľko externých účtovníkov,” povedal s tým, že ich úlohou je, aby sa dokumenty uviedli do súladu so zákonom.

Naď podal trestné oznámenie v súvislosti s prestavbou ústavu pľúcnych chorôb v Novej Polianke na hotel. Týka sa podozrenia z trestného činu pri správe cudzieho majetku, sprenevery, pokútnictva a neoprávneného podnikania a trestného činu krádeže a korupcie. Celkové náklady na rekonštrukciu sa podľa ministra neuveriteľným spôsobom navyšovali a dnes sa pohybujú na úrovni 5,8 milióna eur.

Audit spoločnosti mal tiež odhaliť faktúry za nezrealizované práce pri rekonštrukcii. „Máme veľmi vážne podozrenie, že boli faktúrované nerealizované práce. Prípadne boli fakturované materiály iné ako tie, ktoré boli použité pri samotnej stavbe,“ povedal Naď, ktorý v tomto prípade odhaduje škodu na desiatky alebo aj stovky tisíc eur. O prestavbe ústavu na hotel sa rozhodlo ešte počas volebného obdobia 2012 až 2014, keď bol ministrom obrany Glváč.

Pozrite si video RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika